Bli medlem

Månedens bedrift

Åkra Elektriske – Elkjøp feirer 60 år

Publisert

IMG_7887

Elkjøp kjeden er 60 år dette året og ÅV tenkte at det må vi snakke med Jakob Tjøsvold om. Jakob har prøvd å finne ut når de ble med i Elkjøp kjeden og selv om han ikke har eksakt årstall var det på tidlig 70 tallet. Åkra Elektriske og Elkjøp er månedens bedrift i ÅV

Åkra Elektriske ble grunnlagt allerede i 1926 av Gunvald Tjøsvold som de første årene var alene før han ansatte flere. Om vinteren reiste han på sildefiske og kundene måtte vente til han kom hjem igjen for neste jobb. I begynnelsen brukte de sykkel for å komme seg rundt til kundene, men selvsagt ble det til slutt kjøpt inn en bil, slik at det ble enklere å få med seg mer en verktøyveska. I denne perioden var det ikke alle steder man hadde fått bygget ut strømnett, så turen gikk ofte rundt i distriktene og man var blant annet mye innover i Nedstrandsområdet og jobbet.

Treffer du den eldre generasjonen på Åkra sier noen av dem enda at de skal til Gunvald for å handle.
Sønnen Jonas og kona Eldbjørg overtok etter hvert og det ble også satset mer på butikk med elektriske apparater og belysning i tillegg til elektriker delen. I 1987 overtok Jakob som daglig leder og etter noen år kom Gunvar inn for å ta seg av installasjonsavdelingen. På denne tiden omsatte de for 10 million mens de i dag omsetter for 240 millioner inkludert datterselskap. I 2009 overtok de Elkjøp på Husnes og i 2012 Elkjøp Stord. De har i dag over 100 ansatte der litt over 50% arbeider i Åkrehamn. Åkra Elektriske har alltid hatt fokus på å kunne tilby en trygg og trivelig arbeidsplass, noe de føler man har lykkes godt med om man ser på hvor mange som gjennom årene har jubilert med både 20-30-40 og helt opptil 50 års fartstid i bedriften.

Jakob husker når mobiltelefoner ble målt i kg og du måtte ha konsesjon for å handle, mens de fleste i dag har både PC, mobil og andre elektroniske dingser liggende rundt overalt i hjemmet. Elkjøp har også satset stort på kjøkken og Epoq er blitt en viktig del av butikkene deres i en tid hvor mange har søkelys på bolig og miljø i hjemmet.

Kundene i Åkrehamn kommer fra hele Haugalandet, naturlig nok med størst andel kunder mellom Kopervik/Håvik og Skudeneshavn, men grunnlaget på nord-Karmøy og Haugesund med omliggende kommuner vokser stadig og utgjør nå mer enn halve omsetningen, noe som også viser godt igjen hos Mesterlys som har oppdrag innen lysrådgiving over hele Haugalandet. Stord avdelingen har også mange kunder fra nær kommunene Fitjar og Bømlo mens Husnes avdelingen har flest kunder fra Kvinnherad og Odda.

Selvsagt er de godkjent lærebedrift og Installasjonsavdelingen tar inn lærlinger hvert år i tillegg til at de også satser på lærlinger innen salg- og service faget, og her påpeker Jakob at det må satses mer innen yrkesrettede fag i skolen for å imøtekomme behovet for fagfolk i næringslivet.

Utviklingen i teknologiverden går fortere og fortere og vi har opplæring av våre ansatte flere ganger i året for å være oppdatert på alle nyheter. Vår kundeservice disk i Elkjøp butikkene har daglig kunder som ønsker hjelp, ikke for at utstyret ikke virker, men det er smart hjem, apper og digitale tjenester som skal virke sammen. Det er ikke alltid like enkelt å få til, men våre service medarbeidere ordner det meste for kundene.


Åkra Elektriske har 3 Elkjøp butikker, Mesterlys butikk, Installasjonsbedrift med sterkstrøm og svakstrøms avdeling.