Bli medlem
Åkrehamn

Svaggane, et «glemt» leke og turparadis.

Hvor ligger Svaggane, og hva kan vi gjøre der?

Svaggane ligger vest av Bleiedalen, ja det var navnet Tjøsvoll vest fikk på folkemunne.

Grunnen var jo at i den tiden hadde man ikke papirbleier i mange vektklasser, i alle fall ikke til en overkommelig pris. Dette medførte hyppig vask og bleietørking på snora eller tørkestativet utenfor huset. Der vaiet de i vinden til alle tider så navnet bleiedalen var jo meget beskrivende.

Hvorfor skriver jeg om Bleiedalen og Svaggane igjen?

Jeg har selv bolig der og er nok aldersmessig for senior å regne men jeg registrerer mange, mange bagvogner og sparkesykler i området. Dette betyr at Bleiedalen igjen fylles opp med barn og ungdommer.

Veiene har stor trafikk og på tross av flere mindre lekeparker i området så har det blitt mange farlige trafikksituasjoner. Nå nevnte jeg lekeparker men her er det variert underlag, type leker og muligheter, slik at noen av barna trekkes ut på gata for å utøve sin lek. I tillegg er det jo forflytning til og fra skole, og mange myke trafikanter som er på tur i området. Trafikken er stor og noen kjøretøy har multi-taskede sjåfører, mange (voksne og ungdommer) har hurtiggående mopeder og en del barn og voksne har andre to og firhjulinger med og uten ekstra batteridrift.

På tross av mange fartsdumper, som brukes til hopp for mopeder og bunnpannetesting for biler, (gjerne over et par dumper før man forstår at farten må reduseres for bilene sin del), har jeg ikke registrert mange personskadene men det tror jeg heller skyldes lykken, mere enn forstanden.

Nå tenker leseren kanskje at dette er en digresjon i snakket om Svaggane men jeg vil si tvert imot.

Dersom vi igjen tar i bruk Svaggane, kan området ryddes og tas i bruk, turstiene utbedres/dreneres, bukta kan kanskje åpnes for bading/soling lek og grilling. Her kan du fiske, klatre, eller ha en flott stille stund, sole deg, ja nær sagt hva man vil og det UTEN MOTORISERT TRAFIKK.

Dette forutsetter videre rydding av boss, revitalisering av stiene, hogst, håndtering av hageavfall (ja, noen bruker det som bossplass), utsetting av boss spann og merking av innfartsveier.

Noen benker strategisk plassert hadde også vært kjærkomment. Dette området er en av de flotteste grønne lungene Byen Åkra har.

Byen mot havet vil også her få et vitalt område med mange muligheter. Vi oppfordrer folket til å ta turen ut til Svaggane, delta på rydde initiativet som er iverksatt av naboene som ryddet store områder tidligere i år. Det er fortsatt noe igjen.

For en plass det er. Ytterst er en naturlig omrammet bay(Åkrauttrykk fra over there) ,som kan utbedres til en leke og badeplass. Kanskje påfylling av sand i bayen som er passe dyp.

Det er en planlagt sti fra Grunnvika, opp til og rundt Svaggane. (jeg har problemer med å finne den men Åkras naturinteresserte kan fortelle meg at denne fantes tidligere)

For de som vil ta turen videre er det kort vei til Sevland, hvor turen kan fortsette rundt Tjøsvoll vannet. (Dette vannet er for øvrig et naturreservat det er knyttet spesielle regler til vedrørende ferdsel og aktivitet, husk det.)

NB! Når noen nå har tatt initiativet til utbedring av Svaggane så oppfordrer vi alle til å ta stedet i bruk.   Karmøy Kommune oppfordres til å være med videre, med endring av innfartsveien, inngangen i Nord må åpnes og bedres, en viss tillemping med parkering i Nord må tillages, samt mere som gir utvidet tilgang for mange.

Svaggane er IKKE tatt med i byplanene til Åkrehamn og det er ikke til å forstå. Dette naturskjønne området er kanskje det minst kjente stedet for rekreasjon, men kanskje det sikreste området for å lek og fritid uten motorisert ferdsel..

Et naturlig samlingsområde for de som bor på Vestsiå.

Dette stedet må vernes videre, slik at befolkningen på Åkra kan ha dette fristedet tilgjengelig i årtider fremover.

Til sist, stikk innom Svaggane en dag og opplev stedet.

I historisk perspektiv, har vi blitt fortalt om en vei som går inn i Svaggane. Restene av veien finnes og det er helt klart en kjerresti her. Veien deler seg ca. 100 meter innenfor hovedinngangen med en grein mot sør og en grein mot Nord, ned til sjøen på begge sider. Den er bygget med skikkelig pukk og grus.

Det er blitt oss fortalt at her måtte fiskeflåten søke til brygge, hvis man ikke kom inn i Åkrehamns hovedbasseng av en eller annen årsak. Båtene la seg enten på sydsiden eller eller Nordsiden av Svaggane, avhengig av været. Her losset de fangsten og sendte den på hest og kjerre inn til fiskemottakene.

NB! Vi er meget interessert i denne historien og ber om at folk som husker noe om dette eller vet om noen som kan fortelle om det, kontakter oss.

Hvis noen har bilder fra fiske transporten eller generelt eldre bilder fra Svaggane , kontakt  Åkrehamn Vekst som da kan formidle dette eller gi oss kontaktinformasjon til mennesker vi kan snakke med.