Byvandring
Åkrehamn er en av tre byer på Karmøy og er Karmøys Handle-hovedstad. Byen har de siste 15 årene vært i god vekst og det bor nå over 8200 personer her.
Det er en rekke lokale butikker i sentrum som blir kalt for «Krossen» Her passerer 13 tusen biler i døgnet og på sideveiene til FV47 er det gode parkeringsmuligheter.
Åkrasanden er kåret til Norges fineste flotteste sandstrand og den kritthvite sanden lager et flott lys for fotografer. Åkrasanden er også sertifisert til Blått Flagg de siste årene, her er det også et rikt fugleliv og turgåere hele året.
Starter turen i Åkrehamn Sentrum er det flere parkeringsplasser der du kan sette fra deg bilen. Etter er rundtur på butikkene i sentrum kan sentrumsparken være en god plass til å nyte en kopp kaffe eller en is. Turen kan så gå videre gjennom Idrettsparken til Åkrasanden der TIO stolene i mange forskjellige farger kan oppleves. Her står det også et kunstverk som heter TID. Turen videre går mot vest til gamle Åkrehamn der bebyggelsen er fra 18 og 19 hundretallet. Åkrehamn var en fiskerlandsby helt frem til 1995 tallet, men har etterpå blitt mer og mer utbygd med leiligheter og fritidsboliger. Det er fremdeles noen reketrålere som har sitt virke fra Åkrehamn.
Lenger ned mot kaien kan du se statuen Sildakånå som viser hvordan livet var da sildeeventyret lagde selve Åkrehamn. Nord for Sildakånå finner vi Kystmuseet der fiskerihistorien er fremtredende. Går vi videre gjennom Øynå og Holmen kommer vi til moloen og Mortholmen. Her er det et stort gammelt Sildesalteri som er restaurert og brukes til forsamlingshus, konserter og en god opplevelse å komme inn i dette ærverdige bygget. Det er mulig å fiske fra Mortholmen ut mot storhavet.
Så beveger vi oss tilbake gjennom Rådhusvegen og passerer Karmøy kulturhus som tidligere var Rådhus for Åkra kommune.
Det er mye du kan oppleve som turist i Åkrehamn området. Fra Åkrasanden kan du gå langs kyststien til Ferkingstad der Fishermans Memorial ligger. Vest Karmøy har en rik historie med utvandring til Amerika både til Vest og Østkysten. Mange ble fiskere og dessverre er en del Karmøybu omkommet på havet i USA. Her på Ferkingstad er det også to store båtnaust fra tidlig Vikingtid. Kong Ferking hadde en stor kongsborg. H
I Åkrehamn sentrum er det to kirker der den eldste er restaurert og er 200 år gammel. Den ble på grunn av utviklingen i byen for liten og en stor arbeidskirke ble reist 200 meter øst for den listeførte kirken med en fredet kirkegård. Det er mulig å komme inni kirken ved henvendelse til Åkra kirke. Den er også åpen deler av sommeren.
Ønsker dere å se på naturen øst for Åkrehamn sentrum er det mange turstier i markområdet med sine store lyngheier. Her ligger også Fjellagshytta som er åpen hver søndag med servering av kaffe og kaker. Det er mange fiskevann i nærheten av hytta. Før du kommer opp til Fjellagshytta kan du ta turen til den gamle bygdeborgen der du har utsikt til hele Åkrehamn.
I sentrum av Åkrehamn «Krossen» ligger byens torg der det er stor aktivitet på lørdager og det arrangeres markedsdager flere ganger i året. Her er også en skulptur som viser litt av fiskehistorien som har navnet Mann i båt.
Ferkingstad havn er en liten landsby av små sjøboder og kystfiskebåter. Her er også en fin Sandstrand der kitere og brettseilere har gode forhold store deler av året.
Sentrumsbutikkene består av mange lokale og unike butikker der folk kommer langveisfra for å finne klær og produkter som ikke finnes i de store kjedene. AMFI Åkrehamn ligger kun 400 meter fra sentrum og har 30 butikker, det er det største kjøpesenteret på Karmøy.
I sentrum er det kafeer og restauranter sammen med flere boder der du kan få kjøpt alt fra Thaimat til god gammeldags komle. Det er to store Sjømatutsalg og flere mindre butikker som selger alt hva du kan tenke deg av havets frukter. Den mest kjente matretten i Åkrehamn er Kanuttapølse, den er laget på samme måte gjennom mange år på jernpanne. Det hender at lokalbefolkningen sier at de skal ha Kanuttapølse med «rubbel og rakje». Det betyr at pølsen i brød skal ha ketchup, sennep, majones og stekt løk til.
Det er flere gallerier i Åkrehamn og omegn. Overnatting er det flere steder, byen har ikke hotell, men det er flere steder du kan overnatt gjennom airbnb.
Bobilparkering på Åkraholmen ved Åkra Sjømat
Åkrehamn har også en rik Vikinghistorie med flere båtgraver fra 900 tallet. I 1907 ble Åkrasverdet funnet i en båtgrav. Det ligner Gilling West sverdet og det er laget en replika som er utstilt på Karmøy kulturhus.
Festivalen Fiskeridagene i Åkrehamn blir arrangert hvert år i uke 31 og her kan du sammen med 20 tusen andre oppleve matglede fra hav og land, konserter på dag og kveldstid, sosialt samvær og mye underholdning for store og små. Fiskekonkurranse på havet og for de minste langs kaikanten, tivoli og ikke mist kan du treffe gamle kjente som kommer hjem fra inn og utland denne uken.
Fra sentrum til havnen er det 600 meter og fra sentrum til Åkrasanden 1 km.
Slik kommer du deg hit
-Adkomst: Med bil fra Haugesund, sydover på Fv. 47 til Åkrehamn, 23,8. km / 30 min.
– Med buss: Kolumbus rutebuss nr. 9, X9, 10 og X10 fra Haugesund til Åkrehamn. www.kolumbus.no