Bli medlem

Nyheter

10års jubileum for miljøbevisst Karmøystrand

Svar fra Blått Flagg internasjonal jury er inne: Også dette året hever Karmøys spektakulære strender miljøstandarden med Blått Flagg-merket!

Publisert

Blatt-Flagg1

Karmøys langstrakte sandstrender innbyr til uforglemmelige naturopplevelser samtidig som de forplikter til bærekraftig forvaltning.

Åkrasanden, som i år feirer sitt 10-årsjubileum som bærer av Rogalands første Blått Flagg, har bevart sin status siden 2015. For Sandvesanden er dette tredje gang stranden blir hedret.

Åkrehamn Vekst tok Blått Flagg i egne hender i 2014 og fikk tatt 20 vannprøver slik at vi kunne søke om Blått Flagg i 2015. I begynnelsen av oktober 2014 fikk vi med oss Karmøy kommune og Friluftsrådet Vest slik at vi sammen kunne søke om Blått Flagg på 1.sanden/Idretts-sanden på Åkra. Senere har vi fått inkludert 1, 2 og 3 sanden som Blått Flagg strender. Det er derfor en glede for oss i Åkrehamn Vekst at vi nå kan feire 10 år med Blått Flagg. Uten Åkrehamn Vekst sitt initiativ tror vi ikke at vi hadde fått denne fine statusen som nå er inne i det 10.året.

Blatt-Flagg2

"Vi er stolte over at to av de få Blått Flagg-sertifiserte strendene i Norge er her på Karmøy," uttaler Camilla Vandvik, reiselivsrådgiver i kommunen.

Disse strendene er populære destinasjoner og brukes til rekreasjon og aktiviteter året rundt; bading, spaserturer og vannsport som surfing og brettseiling. Arbeidet som kreves for å oppnå sertifiseringen forbedrer opplevelsen. Ett nytt tiltak på Sandvesanden dette året er nye informasjonsskilt om fugl og flora, her får vi uvurderlig hjelp av lokale kjentmenn; Magnus Jonas Fjell og Hans Magnus Hillesland, forteller Vandvik. Skiltene skal avdukes på Blått Flagg markeringen.

Feiring med strandfest

Planlegging av årets Blått Flagg sesongåpning er godt i gang: På Skaarnesheimen samlet de mange bidragsyterne seg til «kick off» allerede i februar, etter positive signaler fra FEE Norge på årets søknad. "At vi har to strender med miljømerket er noe som må feires, og vi ser frem til en familiefest med spennende aktiviteter for å markere dette," forteller Vandvik. «Det er et fantastisk team som trommer sammen til strandfest. 14 ulike organisasjoner og foreninger pluss frivillige som vil løfte frem våre naturkvaliteter av verdensklasse og aktivitetsmulighetene vi kan boltre oss i - så noter datoen 2.juni!». Haugaland Brass vil sørge for ekstra festivitas-stemning dette året.

dav
dav

Et internasjonalt anerkjent kvalitetsstempel

Blått Flagg er et anerkjent internasjonalt kvalitetsstempel for de beste strendene i verden. Programmet drives av Foundation for Environmental Education (FEE), og søkerne må oppfylle strenge kriterier. At en strand tildeles Blått Flagg betyr at gjestene kan være trygge på at både vannkvalitet og sikkerhet ivaretas. Det signaliserer også at kommunen tar ansvar for miljøet på og rundt de aktuelle strendene. Dette viktige arbeidet blir ledet av Friluftsrådet Vest.

"Blått Flagg er et verdifullt verktøy for kommunen og Friluftsrådet Vest i arbeidet med bærekraftig forvaltning. Det gir mulighet for miljøopplæringstiltak, aktiviteter og interessante turer med ulike temaer på Karmøystrendene," avslutter Solveig Myge, daglig leder i Friluftsrådet Vest. Hans Magnus Hillesland tar strandfest-deltakerne med på en blomstervandring på Sandvesanden 2.juni og Karl Johan Gundersen holder sin populære floravandring langs Åkrasanden den 12.juni kl 18:00. Det er Åkrehamn Vekst som initierer vandringer her hver sesong.