Bli medlem

Nyheter

Brannøvelse på Åkra Ungdomsskole

Haugaland brann og redning iks, Åkra Brannstasjon gjennomførte en stor øvelse på ungdomsskolen, hvor 22 elever og en lærer deltok som markører.

Publisert

IMG_4324

Øvelsen startet med en briefing på brannstasjonen før alarmen gikk på skolen. En lærer ringte 110 og meldte om alarmen, og ble spurt om røyken var hvit og hvor mange som var i bygget. Hun anslo at det var åtte personer i andre etasje og 14 pluss en voksen i første etasje. Hun måtte holde linjen til brannvesenet ankom.

Først kom en brannbil med et vaktlag på fire personer som låste seg inn for å lokalisere brannen. Tavlen viste at brannen var i den nyeste bygningen, så vaktlaget kjørte til vestsiden for å komme nærmest mulig med brannslanger og utstyr. De tilkalte også resten av mannskapene, totalt 16 personer fra brannstasjonen. Øvelsen ble ledet av Ivar Eide, leder for Åkra Brannstasjon.

Åkrehamn Vekst fikk delta i øvelsen, som var svært lærerik. Vi observerte hvordan brannmannskapene jobbet, spesielt med sikkerheten for egne brannmenn. Vi fikk også oppleve tett røyk, hvor det var umulig å se mer enn en meter foran seg. Ivar Eide forklarte at ekte røyk er mye tettere, og vi beundret røykdykkerne som gikk inn først for å finne markørene og redde liv før de slukket brannen.

Markørene, 22 elever fra 8. klasse og en lærer, “overnattet” på skolen. Da alarmen gikk og røyken veltet ut, fikk de beskjed om å gjemme seg i rom uten røyk. Flere av dem syntes det var spennende å delta. Røykdykkerne gikk inn i første og andre etasje for å finne de savnede personene og geleidet dem ut. Deretter lokaliserte de brannstedet for å slukke brannen.

Jeg la merke til at brannfolkene hadde forskjellige hjelmfarger, og spurte Ole Lund om betydningen. Gul hjelm er for brannmenn, blå for maskinister, og rød for utrykningsledere. Hvert lag består av to brannmenn, en maskinist og en utrykningsleder, og det er fire lag på stasjonen.

På en brann med mye røyk er det vanskelig å overleve lenge, da branngasser/CO i tykk røyk kan føre til besvimelse etter få pust. De fleste som omkommer i brann, dør av røyken, ikke flammene. Ved brann og røyk er det viktig å evakuere ut av bygningen i røykfrie områder og krype langs gulvet, der det er mindre røyk.

Brannbilene har mellom 2500 og 3000 liter vann, i tillegg må de hente mer vann fra kummer laget for brannvesenet. Åkra Brannstasjon har to brannbiler, og en liten bil (fremskutt enhet) som har et lite slukkeanlegg.

Etter 45 minutter var alle markørene reddet ut i god behold. Mannskapene slukket brannen, satte opp vifter for å få ut røyken, og sjekket hele bygget for å sikre at brannen var helt slukket og at ingen flere personer var inne.

Etter øvelsen samlet Ivar Eide alle mannskapene og markørene i vestibylen. Han understreket viktigheten for brannvesenet og få snakke med den som ringte til 110, og at fargen på røyken er viktig – hvit røyk kan være mindre farlig en tykk svart røyk. Han forklarte at i en reell brann ville de ha evakuert markørene fra de røykfrie klasserommene via røykfrie områder, for eksempel gjennom vinduer, og at politi og ambulanse også ville vært til stede.

Til slutt ble det tatt bilder av alle som deltok, og Ivar takket ungdomsskolen og elevene for hjelpen. Etter øvelsen vil brannvesenet evaluere hele øvelsen for å se om noe må forbedres eller om alt gikk etter planen.

IMG_4241
Husk å ringe 110 hvis det oppstår brann