Nyheter
Historie fra Ferkingstad havn
Håkon Liknes har sendt oss litt historie og bilder fra Ferkingstad havn. Det som nå er Ferkingstad havn, var frem til 1896 en åpen og meget værutsatt vik.
Publisert

Det som nå er Ferkingstad havn, var fram til 1896 en åpen og meget værutsatt vik, der storhavet sto på, ifra flere retninger. Innerst var det noen gamle båtstøer, dimensjonert for - og brukt av små robåter, ofte utstyrt med (spri)seil, for lettere å kunne komme seg ut til gode fiskegrunner, bl.a. rundt Ferkingstad-øyane. Opprinnelig drev de fleste kun fiske med håndsnøre, pilk, harp og dorg. I sesonger fisket de også med teiner etter hummer.
Folk i kystområdene våre livnærte seg ofte som kombinerte småbønder og fiskere. De som hadde et gårdsbruk, hadde ofte «landingsrett» for en robåt ved stranden, og avtalt plass til å fortøye den. Det ble anlagt båtstøer på egnede plasser, der fiskerne kunne legge til for å ta om bord teiner og annet fiskeutstyr, samt ta på land dagens fangst og fiskeredskaper. Støene var også brukt når båter skulle dras opp på land, eller sjøsettes. Noen gikk også sammen om å bygge båtnaust, for lagring og vedlikehold av båt og utstyr, og/eller ly for vær og vind.
Når det ble uvær, tilsa terrenget ved båtstøene at man relativt enkelt kunne trekke båtene lengre opp på land, og i sikkerhet for de voldsomme naturkreftene i havet. På den tiden var det som regel mer enn nok av mannfolk i strandområdet, der de ordnet med båter og utstyr, og disse var villige til å ta et tak for fellesskapet når det trengtes.
Etter hvert ble det imidlertid anskaffet større båter, som var bedre egnet lengre til havs, og ikke minst tilpasset nyere fangstutstyr som liner, og senere også garn og nøter. Derved kom behovet for bedre beskyttelse mot uvær i «havnen», da større båter var vanskelig å dra opp på land «med handamakt». I 1893 ble arbeidet med å anlegge en molo påbegynt, ytterst mot havgapet. Innenfor ble det laget kai og 2 båtopptrekk. Dette ble ferdigstilt i 1896.
På denne tiden var det stor industriell utvikling i samfunnet, og årer og seil ble til dels erstattet av damp og motor. De større båtene måtte da ved uvær søke til andre, tryggere havneforhold på Karmøy, i den grad det var mulighet for plass til flere enn de som hørte til i området. I denne perioden var det også mange lokale fiskere som emigrerte til Amerika.
Dette medførte redusert aktivitet i Ferkingstad havn, etter hvert med tilhørende forfall av anlegget, i begynnelsen av 1900-tallet. Men i 1935 ble det blåst nytt liv i planene om bedre havne-forhold, og arbeidet med å bygge en ny molo innenfor den første ble igangsatt. Andre verdenskrig satte en stopper for fullføring av planene, men i 1953 startet anleggsarbeidet igjen, og i 1957 sto havnen ferdig, med nye kaianlegg, og påfølgende bygging av naust rundt havnen. Dessuten ble det senere etablert et lokalt drevet fiskemottak.
















