Bli medlem

Nyheter

Norgesferie på Møre og i Sogn

Coolcation (kuldeferie) i Norge er blant europeere lenger sør blitt populært, vi prøvde oss på det samme og det var faktisk en fin ferie

Publisert

IMG_3368

Blogg: Per Inge Eriksen

Vi var fire som reiste fra Karmøy mot Sogn og Møre for å oppleve nye steder som vi ikke hadde besøkt tidligere. Noen av stedene har vi likevel vært innom før, men de fleste var en ny fin opplevelse.

Vi fikk i løpet av uken stifte bekjentskap med 6 av de høyeste veistrekningene opp mot 1500 meters høyde, noe som gav sterke inntrykk for oss alle. Vikafjell, Gaularfjellet, Trollstigen, Blåfjell, Sognefjell og Aurlandsfjellet viste seg som mektige fjellveier der vi fikk litt kuldeferie, 2-6 grader i fjelleveiene. Kommer tilbake til noen av veiene senere.

DAG1
Vi kjørte første dagen til Balestrand der vi ikke hadde vært før. Vi kjørte om Hardanger/Voss og over Vikafjell til Vangsnes og ferje til Dragsvik og videre til Balestrand. Her fant vi Midtnes hotell, og rett på siden av hotellet var det en liten engelsk kirke, St. Olafs kirken der vi også overvar en liten kveldsgudstjeneste på engelsk, ja for den tilhører The Church of England og selvsagt var presten fra England. God mat og og en rundtur langs Balestrand sentrum der vi fant flere attraksjoner. Det var lett å se og høre at Balestrand var godt representert av utenlandske turister.

DAG2
Gikk turen videre over Gaularfjellet til Hareid og Brandal der vi besøkte familien min, før vi dro til Fosnavåg der vi installerte oss på hotell før vi tok turen til Runde. Å komme til et fuglefjell var kanskje i utgangspunktet ikke den store opplevelsen, men det ble det etter hvert likevel. Bare turen ut til Runde i bil vakte begeistring med vakre broer og ikke minst hvordan de hadde bygget veier langs fjæresteiner og fjellknauser. Turen opp til fuglefjellet var bratt og tok sin tid, men for et landskap vi fikk se. Masse folk på toppen som tok bilder av unge lundefugler som ventet på mat fra sine foreldre som var ute på sjøen for å sanke mat til sine små. Kvelden ble avsluttet med en matbit i Fosnavåg.

DAG3
På formiddagen etter en god frokost gikk vi en tur gjennom det kjente fiskeri stedet Fosnavåg før vi satte oss i bilen og kjørte til Hareid der vi tok ferge over Sulafjorden til Sulesund og videre til Åndalsnes der vi skulle over Trollstigen en en av våre "høydare" på turen. Før vi startet oppturen ble det kaffe og vafler for å roe nervene før oppstigningen. Det er smalt og flere steder ikke plass til mer enn en bil. På oppstigningen møtte vi flere busser og en "haug" med tyske bobiler. Kjekt at vi har mange turister i Norge men flere av bobilturistene burde tatt et kurs der det å holde siden sin bør være et av målene. På toppen fikk vi se hvordan bilveien snirklet seg oppover fjellsidene, et mektig syn. Veien videre mot Geiranger var enklere med bredere vei frem til nedstigningen til selve Geiranger. Stopp i Geiranger uten at vi fikk hilse på brudeparet som ikke var ankommet da vi var der. Fint lite sted der vi har overnattet før i telt for mange år siden. Etter stoppet i Geiranger bar det igjen oppover og over Blåfjell (Fv 63 og videre på riksvei 15), et mektig fjellstykke før vi kom ned til Lom og Brimibua der vi skulle overnatte. Vi hadde også en treretters middag meg god drikke hos Brien, det var slettes ikke feil, nydelig mat.

DAG4
I dag skulle vi kjøre Sognedalsveien og over Sognefjellet, men først en hadde vi en rundtur til fots i Lom etter en god frokost. Siden vi for en del år siden hadde klatret opp til Galdhøpiggen og Glittertind fra Spiterstulen måtte vi kjøre den smale og svingete turen på 17km til turisthytta Spiterstulen se hvordan det stod til der.
Det er alltid mektig å se de store fjell tindene selv om skyene var lave denne dagen. Videre bar det over Sognefjellet der veien slynger seg opp til 1428 meter over havet. Så bar det nedover først med et sopp i Skjolden så til Lærdalsøyri der vi lå på Lærdal Hotell. I Lærdalsøyri er det mange vakre gamle bygninger som er verd å se på.

DAG5
Denne dagen skulle vi over Aurlandsfjellet til Aurland der vi hadde et stopp. Aurlandsfjellet er minst like vidt og mektig som de andre fjellovergangene, med veldig smal vei på store strekninger. Utfordrende med mange utenlandske bobiler og busser. Vi stoppet også i Flom og Gudvangen. Vi skulle videre gjennom Aurlandsdalen mot Gol og Geilo, men siden været der ikke var så bra gikk heller turen til Voss der vi overnattet. Gondolbanen tok oss opp til Hangurstoppen 820moh. Bordalsgjelet er også en spektakulær naturattraksjon i gangavstand fra sentrum. Det dype og dramatiske Bordalsgjelet er tilrettelagt for publikum med informasjonstavle, utsiktspunkt og benker. Når det ikke er snø og is er det også en tilrettelagt sti du kan følge innover gjelet. Her får du god utsikt til de fantastiske jettegrytene som is og elven har formet gjennom årtusen.

DAG6
Selv om vi kunne tenkt oss minst en dag til, var værutsiktene ikke på vår side og denne dagen ble vår siste på denne fine Norges turen. Fra Voss hadde vi en fin tur gjennom Hardanger med stopp i Tyssedal der vi var innom kraftstasjonen før vi dro til Odda der vi hadde en matbit og vandring gjennom sentrum. Så kjørte vi videre og var innom et fint naturskjønt sted i Etne, Osnes. Her har Olav Vik satt sitt preg på natur, og trær og stier med dikt. Han fikk etter vært omregulert området til friluftsområde og ved sin død testamenterte han eiendommene sine på Osnes til frilufts formål gjennom Olav Vik-stiftelsen. Her er det nærmest et arboret med mange fine trær og busker. Så bar det hjem til Karmøy for å ta vare på alle inntrykkene på vår 6 dagers coolcation.