Bli medlem

Nyheter

Flere TIO stoler har nå fått en kunstnerisk utforming

Før Nasjonaldagen vår i 2023 ble vi kontaktet av TIO som ønsket å sette ut en 17. mai TIO stol på torget i Åkrehamn. Selvsagt sa vi ja til det og i etterkant er det blitt både sommer – stoler og julestoler. Vi ville derfor ta turen til Veakrossen for å snakke om hvordan disse flotte maleristolene ble laget.

Publisert

IMG_1846

Vi ble invitert til TIO av leder Ørjan Fredlund sammen med kunstneren Jonny Kjølibråten for å se på og høre hvordan de driver og ikke minst hva TIO er forkortelse for. Ørjan sier det er en forkortelse for Tilrettelagt individuell oppfølging i et gruppetilbud. Det er et kommunalt tiltak og her på TIO har vi en kjøkkenavdeling og et verksted. På kjøkkenavdelingen lager de mat, spiller ulike typer spill, driver med håndarbeid o.l. På verksted lager vi blant annet stoler, bord, krakk, barnestoler, benker, parkbenker, store TIO stoler, fuglehus, forkasser, flagermuskasser, solsenger eller bølgesenger som vi kaller dem. I tillegg har vi en dreiebenk. Utover dette tilpasser vi aktiviteter etter interesser for hver enkelt deltager så langt det lar seg gjøre.

Vi driver et lavterskeltilbud der målgruppen er 18 år og oppover, de som er deltagere ved TIO er i målgruppen vår som er personer med langvarige lette/moderate psykiske helseplager, personer som står utenfor arbeidslivet eller har falt ut av et utdanningsløp, personer med tidligere rusproblematikk. Vi vektlegger sosialisering, nettverksbygging, aktivisering og fysisk aktivitet.

Så må vi ta en prat med kunstneren selv Jonny, hva og hvorfor startet du med å male stoler som et maleri? Jonny sier at han alltid har drevet med maling, tegning og kunst alt på frihånd. Jeg fikk kreative ideer da jeg gikk tur og så for meg motiver som hadde passet til årstider og Karmøy. For tre år siden kom vi til Karmøy jeg og samboeren. Jeg kommer opprinnelig fra Østlandet og bodde mange år i Vestfold. Etter hvert traff jeg ei kjekk dame fra Egersund. Etter en del flytting til flere steder havnet vi på Karmøy og det er det beste som har hendt meg. Her ble vi tatt godt imot og Karmøy er ikke en plass man flytter fra, men flytter til. Hvor lang tid bruker du på å måle og utforme stolene Jonny? Jeg er her 5 dager i uken, 5 timer til dagen og jeg arbeider stort sett hele tiden med maleriene mine her. Det tar mellom 150 og 180 timer å male ferdig en stol, det skal gjøres grundig med mange farger som skal tørke før nytt lag legges. Jeg planlegger gjerne neste motiv hjemme og utfører på TIO.

Vi spør Ørjan om hvordan salget går nå for tiden? Jo, det er veldig godt salg på utsalgsdager. Tidligere var det slik at vi satt ut en stol i parker eller andre steder som Åkrasanden for hver stol vi solgte til kunde. Etter hvert ble det rett og slett for vanskelig, siden vi ikke greide å produsere så mange stoler på grunn av etterspørselen. Vanligvis har TIO to utsalgsdager i året, siste pr år har det vært en utsalgsdag.

Det er veldig kjekt når vi får henvendelser fra hele landet om de kan få kjøpe stoler av oss. Vi har sendt stoler og mannskap til Oslo for å sette ut 6 store TIO stoler i 4 parker i 2022. Det er veldig gøy når vi ser at stolene våre og ikke minst de kunstneriske stolene som Jonny lager får så gode tilbakemeldinger. Vi må også nevne at vi har fått satt opp en stor TIO stol på et fjell i Tysvær og ikke minst har vi laget Blått Flagg stolen på Åkrasanden. Under Karmøygeddon festivalen, laget vi en stor TIO stol som var kunstnerisk utformet inspirert av Karmøygeddon, denne sto midt i Kopervik sentrum under festivalen.

Vi takker til slutt for den gode samtalen og ønsker God Jul til TIO gjengen.