Bli medlem

Nyheter

Store planer i ferd med å realiseres på Årabrotholmen

Vi har tatt kontakt med Arkos som har flyttet tilbake til Åkrehamn for å bygge krabbemaskiner. Daglig leder Kjell Harald Aartun er ikke akkurat fremmed på Årabrotholmen siden han tidligere har arbeidet hos Åkra Sjømat. Nå er han tilbake med store nasjonale og internasjonale planer sammen med Vikingkrabben og Ms Solutions. Sammen skal de samarbeide og utvikle salg av sjømat og maskiner i inn og utland. Her på Årabrotholmen ligger alt til rette i innseilingen til Åkrehamn for å skape et unikt sjømatmiljø med dyktige eiere og arbeidere.

Publisert

IMG_1031

Vi setter oss ned med Egil Melkevik daglig leder i Ms Solutions, Tom Mesøy daglig leder i Vikingkrabben og daglig leder i Arkos Kjell Harald Aartun for å høre hvor langt i prosessen de er kommet og når de håper å starte opp produksjonen. De tre forskjellige selskapene sitter i samme kontorbygning, noe som er veldig viktig siden de skal utnytte hverandres egenskaper til beste for alle. Sammen ønsker de å skape et godt miljø med stor kompetanse på sjømat, og det første som skal opp å gå er krabbeproduksjon.

Foto-Iiiustrasjon-Petter-J.-Rasmussen

Allerede 1.oktober skal vi starte opp krabbeproduksjon i lokalene på Årabrotsholmen. Det er allerede stor aktivitet i lokalene der Åkra Sjømat hadde fiskemottak, krabbeproduksjon, rekemottak og fiskebutikk.  Her blir det full aktivitet med mottak og produksjon av krabbe, mottak av reker, hvitfisk og annen sjømat. Du skal heller ikke se bort fra at det etter hvert blir butikkutsalg her sier Tom Mesøy. 6 ansatte skal ta imot og produsere krabbe og selv om det er mye arbeid som gjenstår skal vi greie å holde tidsskjema. De har allerede kontaktet og laget avtaler med krabbefiskere sammen med en del nye fiskere som ønsker å være med. Selv om vi har en del avtaler med krabbefiskere, kan vi ta imot flere så bare ta kontakt sier Tom. Siden Arkos jobber på siden av oss skal maskiner og utstyr være klart til oppstarten og vi gleder oss.

Ms Solutions er selskapet som skal bygge og drifte selve krabbehotellet og vi spør Egil Melkevik hvor langt fremdrift og oppstart er kommet. Vårt første produksjonsanlegg er kommet godt i gang i Sveio og vi vil i hele 2024 levere krabbe til kunder i inn og utland fra dette anlegget. Det store krabbehotellet her på Årabrotholmen skal ha byggestart i januar 2024 og skal produsere senest fra 2025. Hotellet blir hele 1200 kvm og vi kan produsere 365 tonn krabbekjøtt i året. Da skal vi tilby en smakfull krabbe som er helt full av mat. Vi skal tilby denne krabben hele året og selge den levende luksuskrabben til hele verden. Krabben vår har en kort sesong med lite mat, og vi skal forandre denne lave matfylden til en kjempegod og full krabbe. Det som også er fint med krabbehotellet vårt er at det kan brukes til andre skalldyr dersom vi ønsker det. Det betyr på sikt at vi kan fore opp andre sorter krabbe både fra Norge og i utlandet. I dag har krabben lavt matinnhold, kort sesong og utsatt for miljøgifter i havet. Når vi tar den samme krabben opp fra sjøen og forer den opp med riktig mat, får vi frem en luksuskrabbe som er proppet med smakfullt krabbekjøtt. Aartun nevner da også at de håper å få benyttet systemet til å bidra til lagring av andre skalldyr som kreps og hummerslik at dette kan tilbys markedet med høyest mulig kvalitet.

Arkos krabberensemaskiner er unike siden de beholder fibere i krabbekjøttet, nå når vi samler oss på et sted kan vi prøve våre krabbemaskiner i produksjonen for å luke ut småfeil slik at vi er sikre på at alt fungerer best mulig når kunden mottar maskinene fra oss. Her på Årabrot skal vi produsere håndrenset krabbekjøtt av særs høy kvalitet sier Tom Mesøy. Sammen med det fantastiske krabbebestikket fra Pagurus skal det skape en unikkrabbe opplevelse sier Kjell Harald Aartun. Vi selger krabbemaskiner til hele verden og i morgen sendes to maskiner til Seattle i USA. Vi har nettopp installert en fabrikk fullt utstyrt med maskiner på som bruker Rock Crab, vi tilpasser maskinparken vår til mange forskjellige krabbesorter. Vi selger krabbemaskiner til de fleste produsentene i Norge, videre også til Canada, Spania og Bulgaria og UK som er vårt største marked pr i dag. Vi satser også på USA der det er et enormt potensial, og vi har allerede skaffet oss avtaler der. Vi må våge å tenke stort, skal vi greie å utvikle oss videre sier Aartun.

Til slutt tar Kjell Harald oss med på en runde i lokalene der det arbeides for fult for å bli ferdig til oppstarten. Han sier at det er viktig at vi legger mye arbeid i å få lokalene i godkjent stand slik at våre produkter skal bli best mulig. Det blir et betydelig antall arbeidsplasser her på holmen etter hvert, og vi gleder oss til å komme i gang.