Bli medlem

Nyheter

Kjøkkenhagen på Ådland, en fornøyelig opplevelse.

Nå når høsten er underveis tok vi turen til kjøkkenhagen og andelshagen på Ådland. Kjøkkenhagen er det Anne Tove og Edvard Kalstø som eier og driver, mens andelshagen har datteren Kristine Kalstø overtatt ansvaret for. Hagen består av 60 andeler der kjøkkenhagen (Anne Tove og Edvard) har 10, mens andelslaget har 50.

Publisert

DSC_6348

Når vi kommer inn i selve andelshagen ser vi at det bugner av grønnsaker, blomster og poteter. Vi får være med på potet opptak der flere andelseiere er med sammen med sine barn. Dagen etter at vi var på besøk skal det komme 60 elever fra Ådland skole som får være med å ta opp poteter. Vi tar så en tur til drivhuset der det også er en del som er med på andeler. Her er det masse fine agurk, tomater og ruccola. Utenfor drivhuset er det laget til økologisk gjødsel som ligger i flere hauger og godgjør seg. De har også en egen kløvereng som lager nitrogen i jorda. Vi spør om de er plaget av snegler, men Anne Tove sier at de har moskusender som tar seg av den jakten. Nå har de ikke lov å slippe dem ut siden det er fugleinfluensa.

Kjøkkenhagen driver også med utsalg av sine grønnsakprodukter, honning og egg produksjon. De selger sine produkter i egen bod ved inngangen til eneboligen sin. Den 3. september arrangerer de åpen økologisk gård, det blir en fantastisk opplevelse for barn og voksne. Kjøkkenhagen på Ådland finner du også på facebook der de har lagt ut mange bilder av de forskjellige grønnsakene og mer som dyrkes.

Det dyrkes mange slags grønnsaker her i andelshagen, squash, sylteagurk, gresskar, løk, poteter, bondebønner, sukkererter, skorsonerrot, selleri, stangselleri, masse kålvekster, gulerøtter, jordbær, beter, fennikel, knutekål, mainepe og masse blomster. Vi har helt sikkert ikke fått med oss alt som dyrkes her, siden det er utrolig mange forskjellige sorter.

Vi tar også en prat med Hanne Margrethe, Kathrine, Venche Marie og Anne Mette som er andels innehavere. De kaller seg for «Gardskjerringene» og jeg treffer dem i utekjøkkenet der det spyles og renses grønnsaker. Det er forresten mannen til Kristine Leif Helge Olsen som har laget det anvendelige utekjøkkenet. Jentene synes dette er så kjekt, og de har ofte barna med seg som elsker å være her. Dette er en sosial terapi, og vi har lært mange nye ting og smakt på grønnsaker som vi ikke hadde hørt om tidligere. Når vi er ferdige her er det enda kjekkere å lage mat hjemme med de naturlige økologiske varene som vi har vært med å dyrke. Vi har med oss poteter, gulbete, polkabete, fennikel, knutekål og squash hjem. Dette skal vi god mat. Her har vi de fineste og reneste økologiske grønnsakene og det rett i vårt eget lokalmiljø. Vi er også med på dugnader, det er like kjekt som å ta opp grønnsakene