Bli medlem

Nyheter

Ankeret i rundkjøringen i Veakrossen har fått god mottakelse

Karmøy kommune ønsket forslag til utsmykking i rundkjøringer i Veakrossen og Åkrehamn. Åkrehamn Vekst fikk inn mange forslag, men få fra Vea. Så kom Olav Dahl på banen og ankeret som er hentet opp fra reketråleren MS Sørheim på kanten som fiskerne kaller det i 1972 var prioritet 1 å få til. Det ser ut til å ha ligget en del år i sjøen, men nå har det endelig funnet sin plass som et ankerfeste og et symbol på hva veabuen har arbeidet med spesielt i 50 og 60 årene.

Publisert

DSC_6325

I april 2021 fikk Åkrehamn Vekst en forespørsel fra Oddrun Lund, saksbehandler i Karmøy kommune om vi kunne få til en idemyldring om utsmykking av rundkjøringer i Veakrossen og Åkrehamn sentrum.  Vi sendte ut forespørsel og fikk en del forlag til Åkrehamn sentrum, men det var ganske liten respons om Veakrossen rundkjøring. I juni samme år snakket Åkrehamn Vekst med Olav Dahl fra Vea, og da ble det fart i sakene.

Olav sa at de var en gjeng som daglig drakk kaffe og pratet sammen i Storhall Karmøy, og de kom opp med flere forslag der ankeret som var tatt opp i en trål på 70 tallet ble foretrukket. Johnny Stangeland og andre spurte om Olav Dahl kunne koordinere dette videre med kommune og fylke. ÅV må berømme gjengen anført av Olav Dahl og Johnny Stangeland som fikk med seg Oddvar Sandhåland daglig leder i Fiskerimuseet der ankeret har vært stasjonert siden 1988. I utgangspunktet var det meningen at dette ankeret skulle pryde minnesmerket som er satt opp utenfor museet til minne om fiskere og sjøfolk som er omkommet på havet. Det viste seg at ankeret var litt for stort og det ble derfor plasser ved innkjørselen til museet. Da forespørselen kom fra Olav Dahl og hans kaffe kompiser om ankeret kunne settes opp i rundkjøringen var svaret selvsagt ja, det hadde vært en kjempefin plass.

Det var også viktig å få positive signaler fra de som hentet opp ankeret i 1972. Magne Dahl og Nils Sørlund var ute på havet og trålte etter reke da de fikk dette ankeret i trålposen. De holdt på i mange timer for å få opp ankeret som satt godt fast. Heldigvis var det blankt hav, hadde det vært dårlig vær hadde vi aldri fått det opp sier Magne. Det var litt av et basketak og vi holdt på i mange timer, og etter at ankeret var kommet om bord måtte vi dra det frem i baugen for vi skulle jo tråle videre. Ankeret lå i mange år på kaien til Magne før ankeret ble plassert på Fiskerimuseet. Hvor fant dere ankeret spør vi. Jo det var på kanten som vi sier på ca 250 meter dyp, og stedet er ca 40 sjømil vest av Vea. Trålposen til MS Sørheim R16K var ødelagt, men de hadde en reserve trålpose med seg slik at arbeidet kunne fortsette.


Praten går videre og hvor kan dette ankeret komme fra, Magne sier at det ligger et vrak lenger nord-vest og det er mulig at en tråler har dratt det med seg til stedet MS Sørheim fikk det i trålen. Oddvar sier at det er et stokkanker og det ble også brukt på seilskuter. Alle er enige om at det kan være fra vraket lenger nordvest og Johnny Stangeland har allerede begynt å sjekke, med noen personer om det lar seg gjøre å finne ut hvor ankeret egentlig kommer fra og dets historie. Magne sier at det er et flott sted ankeret nå er plassert 50 år etter at de fikk det i trålposen.

Olav Dahl kontaktet så kommunen og fylket og begge var positive til forslaget. Steinar Rullestad i Rogaland Fylkeskommune og Olav Dahl ble så enige om avtalen der ankeret skulle ligge i rundkjøringen i Veakrossen.
Johnny Stangeland sier at symbolikken med ankeret sammen med stein og gress viser hva vi levde av på Vea tidligere, fiske og jordbruk. Fisket er kanskje mindre nå, men det er flere store og små båter som hører hjemme i bygda vår også i dag.


Alle er enige om at dette var viktig for Vea, nå er det enkelt å fortelle at du svinger av ved rundkjøringen med det fine ankeret når du skal til Vea. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger og omtale fra folk i bygda, for den store og flotte rundkjøringen med ankeret i midten.