Rallarvegen på sykkel fra Haugastøl til Flåm

3. august 2021 — Blogginnlegg av Per Inge Eriksen

Jeg har lånt litt tekst fra Haugastøl Turistsenter der vi leide sykler, dere finner all den informasjonen dere trenger på denne adressen https://www.haugastol.no/rallarvegen

Rallarvegen har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei. Veien starter på Haugastøl og følger Bergensbanen til Finse, Hallingskeid og Myrdal før den fortsetter langs Flåmsbanen til Flåm.

Rallarvegen som sykkelvei

Rallarvegen ble åpnet som sykkelvei sommeren 1974. Det var ikke en ny vei som ble åpnet, men gjenåpning av en gammel og ærverdig anleggsvei. I de første årene etter gjenåpningen var det bare noen hundre syklister som syklet strekningen fra Haugastøl og vestover til Myrdal. Rallarvegen som sykkelvei ble landskjent på slutten av 1980 tallet etter at NRK laget et større innslag om veien. I takt med den generelle økningen i antall syklister de siste årene, har trafikken på Rallarvegen også økt. De siste årene har antallet syklister ligget på ca 25 000 sykkelturister fra inn- og utland. Antallet syklister ligger nå stabilt, da kapasitet på tog og overnattingsteder langs veien ikke gjør det mulig med flere syklister.

Fortsatt er Rallarvegen enestående fordi den ikke er blitt utvidet eller modernisert. Byggemetoden og vedlikeholdet er i samsvar med det som var typisk for den tiden som Rallarvegen ble anlagt på, og i dag kan man beundre det imponerende arbeid med murer og broer som ble gjort da veien ble bygget på slutten av 1800 tallet. Alt vedlikehold som blir gjort på veien blir gjort på «gamlemåten», og det gjør at veien er like unik i dag, som den var for 130 år siden.


Så er det vår egen tekst og bilder videre. Vi reiste fra Åkrehamn morgenen 15. juli og turen gikk med bil til Haugastøl. Vi hadde på forhånd bestilt sykler på Haugastøl med sykkelvesker.

Vi startet sykkelturen kl 15 fra Haugastøl og ferden gikk første dagen til Finse. Strekningen er på 27 km og har en stigning på 222meter. Vi hadde et stopp på strekningen slik at vi kunne nyte et måltid i strålende solskinn. Selv om turen til Finse  stiger over 200 høydemeter og motvind på strekningen gikk turen veldig bra. Det er helt ok å gå av sykkelen i de lengste og bratteste bakkene. Vi hadde flere stopp på veien for å nyte den vakre naturen. Vi brukte 3,5 time på turen.
På Finse hadde vi booket oss innpå Turistforeningens Turisthytte med 3 retters middag og frokost dagen etter. Finsehytta kan anbefales på det varmeste, fra vårt rom så vi ut på en nydelig natur med Hardangerjøkulen som lyste mot oss med sin hvite drakt.

På Finse er det også Hotell 1222, så ønsker du å booke hotell er det også mulig. Stasjonsområdet med Rallarmuseet bør besøkes. Her får du innsikt i hvordan Rallarvegen og Bergensbanen ble til med hardt arbeid gjennom mange år. På Wikipedia kan du lese mer om Bergensbanen og hvordan den ble til. https://no.wikipedia.org/wiki/Bergensbanen

Neste morgen startet vi kl 09:00 etter en god frokost mot Flåm. Den første timen går det oppover til Fagervatn 1343 moh som er turens høyeste punkt. Motvinden hadde gitt seg mens solen varmet gjennom hele dagen. Så starter nedoverturen gjennom den vakre naturen mot Flom. Dette året var det lite snø selv på det høyeste punktet og vi passerte kun to steder med snø i vegen, men siden snøfonnene kun var 10 meter lange var det en enkel sak. Vi passerte Hallingskeid der det også er en selvbetjent turisthytte. Nedover dalen fra Hallingskeid til Myrdal ser vi hvordan jernbanelinjen ligger på en hylle i fjellet, et fantastisk arbeid som er utført for at toget skal komme frem. Vi hadde en lengre pause på Vatnahalsen ved høyfjellshotellet.

Fra Vatnahalsen sykler vi nedover mot Flomsdalen der Nordeuropas bratteste jernbane slynger seg gjennom den vakre naturen. Flåm Zipline er den lengste Zipline i norden med sine 1381 meter og en høydeforskjell på 305 meter fra topp til bunn. Les mer her: https://www.norwaysbest.com/no/ting-a-gjore/adventure/flam-zipline/

Vi skulle nå ned gjennom 21 hårnålsvinger som slynger seg nedover til Kårdal  den øverste gården i Flåmsdalen. Fra Kårdal bærer det videre gjennom en flott og vill natur med fosser og nydelig naturopplevelser. Vi kommer så til den gamle ærverdige Flåm kirke fra 1667 som ligger vakkert til i landskapet. Dikteren Per Sivle er født på gården ved siden av kirken.

Flåm ligger i enden av Aurlandsfjorden  en arm av Sognefjorden, det pleier å syde med turister og cruiseskip her til vanlig, men på grunn av korona er det stort sett nordmenn som ferierer i Flåm dette året. Sykkelturen denne andre dagen tar 5-6 timer.
En flott sykkeltur i vakker natur er over for denne gang, men helt sikkert ikke siste gang vi ferdes på denne vakre Rallarvegen. Her leverer vi inn syklene våre, skifter litt klær og nyter en god middag.

Ferden videre går med den vakre Flomsbanen mot Myrdal stasjon. Vi har tatt denne turen med Flomsbanen tidligere, men den er like spennende også denne gangen. Utrolig vakker natur og stoppen ved Kjosfossen med den vakre musikken og skapningen med rød kjole var like fascinerende som sist gang. På Myrdal stasjon går vi av toget som er beskrevet som en av de vakreste togreisene i verden. Informasjon om togturen: https://www.norwaysbest.com/no/flamsbana/flamsbana/ . Videre går turen med Bergensbanen til Haugastøl der bilen venter på å ta oss hjem igjen.

En flott reise gjennom Hardanger og Hardangervidda og ikke minst Rallarvegen er over for denne gang. Denne opplevelsen skaper minner for livet og vi krysser av for enda en tur som vi har tenkt på gjennom mange år. En reisehilsen fra Lillian og Per Inge

 

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies