ET FIRMA I ÅKREHAMN I GAMLE DAGER. SALVE INGEBRETSEN SALTERI OG FRAKTFART: Åkrehamn Tlf. no 33.

1. februar 2021 — Blogginnlegg av John Ståle Egge
Et kjennemerke i havnen på Åkra er den store pipa som ruver ca. 25 meter til værs. Se bilde.
De fleste som har vært i Åkrehamn kan ikke ha unngått å se dette flotte murverket av en pipe som er akkurat lik som den var på 50 tallet.
Nå vil jeg fortelle litt om firmaet «Ingebretsen» som i 50 årene var eier av dette bygget og helt frem til det ble kjøpt av Leif Tjøsvoll. Leif bygget det om og gjorde om til et flott historisk hus i Åkrehamn.
I dag er det eid av Trident Seafood i USA.
I 1950 så disponerte Ingebretsen firmaet, fiskefartøy, fraktefartøy og rutefartøy og salteri.
I 1919 begynte firmaet med stykkgodsrute på Stavanger – Haugesund med anløpshavner rundt hele Karmøy.
Da rutefarten begynte var det MS «Anna Gurine» som ble brukt i denne farten.
I 1932 kjøpte firmaet inn MK «Marstein» og dette fartøyet ble satt inn i ruten både med stykkgods og passasjerer. «Marstein» ble et kjent fartøy langs kysten i Rogaland. Med sin sin spesielle motor dur var den lett å kjenne igjen både i tåke, sol og dårlig vær.
I den nye innkjøpte båten var det sønnen til Salve han Simon ( bilde) Ingebretsen som ble parthaver og skipper på «Marstein».
Dessuten hadde firmaet to fiskefartøyer MS «Aud» som ble bygd i 1938 i sammen med Nils Dahl som var skipper om bord der.
«Anna Gurine» ble i 1932 ombygd til fiskefartøy og en annen sønn av Salve, Ingebrett Ingebrettsen kjøpte den i 1942.
«Anne Gurine» ble også brukt til fiske etter Nordlandsfettsild og størjefiske.
Ingebrettsen firmaet drev i en årrekker sildesalting og sildetilvirkning.
I 1930 kjøpte firmaet Seiodden (bilde). Salteriet var godt utstyrt og var et mellomstort salteri etter datidens målestokk, med en lagringskapasitet på 2000 hl.
Simon ble gift med Ragna Sjøen og de reiste over til Amerika og bosatte seg i Seattle.
Så og si hele familien til Simon og Ragna bosatte seg i Amerika. . Simon omkom dessverre på sjøen like utenfor vestkysten av Washington. Sønnen til Simon, Salve omkom også dessverre i Dutch Harbor.
Så var det Ingebrett Ingebrettsen en koselig herremann som de fleste av oss som voks opp på Åkra i 60 og 70 årene kjenner godt. Han bodde i «dokters brekka» like nedenfor Åkra Skole.
Ingebret hadde en flott trehjuls motorsykkel med grønne kjerre. Den brukte han til å kjøre skrot i. Ingebrett var jo smed, reparatør laksefisker og masse anna. Han bygde også en liten hytte på Ferkingstadøyene i sin tid.
På trehjulsmotorsykkelen fikk vi sitte på, både lengre eller kortere kjøreturer , men kun når vi oppførte oss skikkelig og ikke drev med fantestreker. Gode minner.

 

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies