Månedens Bedrift i september er Dahl Potetindustri AS

30. august 2019

Bedriften videreforedler poteter og grønnsaker ved å skrelle, kutte og pakke poteter og grønnsaker. Før vi går mer inn på hvem og hva bedriften driver på med tar vi for oss produsenten og den som leverer produktene til Dahl Potetindustri.

Langåkergarden

Stort sett alle råvarene som blir brukt av Dahl Potetindustri AS blir dyrket på Karmøy og vasket og sortert på garden til Eirik Langåker, Langåkergarden ligger på Karmøy ca. 5 min kjøring sør for Åkra.
Her dyrkes det poteter på ca.100 daa. årlig og som gir ca.400 tonn poteter. Skrelleriet tar imot 300 tonn i året mens resten blir solgt til andre. En av de som kjøper poteter er Hoff Potetindustrier på Klepp og brukes blant annet i Fjordland produkter. Potetsorten er en spesialsort som heter Fakse, denne poteten er god å skrelle, kokefast og er uten grohull.
Det dyrkes også fire sorter gulrot på 100 daa. som i gjennomsnitt gir 500 tonn ferdige gulerøtter. De dyrker fire sorter der noen er tidlige, andre er sene og bedre til vinterlagring. 70 tonn går til skrelleriet og ellers er Bama den største kunden og tar imot det meste av gulerøttene. Bama er også største kunden når det gjelder leveranse av kål og Eirik dyrker det på 40 daa. En stor gard der det arbeider to fast ansatte og i sesonger er de 8-9 personer.

Bildet kan inneholde: hav, himmel, utendørs, natur og vann

Dahl Potetindustri

Startet på Tjøsvoll på Åkra av Govert Dahl og senere overtatt av sønnen Karl Dahl. I 2013 ble bedriften flyttet til Langåker for å komme nærmere potet og grønnsakproduktene som ble produsert av Langåkergarden. Eiere av bedriften er nå Karl Dahl og Eirik Langåker.

Fra venstre Karl Dahl og Eirik Langåker

Bedriften ligger godt til rette på Langåker, og ja her er det veldig lange åkrer med god jord for både poteter, gulrot og andre grønnsaker.
Det eneste som bedriften trenger å handle inn er kålrot som det går mest av når det nærmer seg jul, resten av produktene får de rett utenfor skrelleriet av Langåkergarden. Bedriften har 2,5 årsverk i produksjonen og selger til bedrifter over hele Haugalandet. Bama, Haugaland Storhusholdning, Toma, Lundal Åkerfjordtunet, barnehager på Karmøy, Coop Obs, skoler, lag og foreninger er de største kundene deres.

Potetbua på Åkra

Vi må ikke glemme Potetbua på Åkra eller potebua som vi sier her vest. Her kan du hver dag få skrelte eller uskrelte poteter og gulrot. Det selges også egg og har du bestilt ferdige blandinger kan de hentes i Potetbua på Tjøsvoll
I denne garasjen utenfor hjemmet til Karl Dahl er det i juletider til dels kø der det selges 3,5 tonn poteter, samt gulrot og kålrot ferdig og gryteklart til julemiddagen. Vi kan også nevne at Obs på Raglamyr selger 2 tonn ferdig skrelte poteter i juletiden.
Skal du ha selskap kan du alltid bestille ferdig skrelte poteter, kålrot og gulrot. Holdbarheten til de skrelte potetene er en uke, de dyppes i en spesialblanding av antioksidanter for å drepe eventuelle bakterier på utsiden. Det betyr også at potetene holder seg hvite og pene i hele holdbar-tiden.

Du kan lese og få informasjon om bedriften her.

Video fra Langåkergarden

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies