Å KONNA SITJA PÅ BELLA KAFÉ PÅ ÅKRA FOR ÅS GUTAR OG JENTER, JA DÅ VA ME VAKSNE………TRUDDE ME…….

7. september 2018 — Blogginnlegg av John Ståle Egge

Tenk denne flotte kafeen har eksistert i fleire generasjonar, og e lika oppegåande i dag som den var på 60 og 70 talet, uten at det e gjort dei store forandringane.
An Reidar Kynbråten og kånå hans hu Bergliott som me sa Bella te va nogen flotte folk som eigde kafeen.
Dei to var foreldrene te na Elisabeth, hu som planleggje kossen Haugesond ska vara i framtiå og ho minsten ho Meiken som drive kafeen i dag.
Aldri heiv hu Bella nogen ut om det va så elle så……..både utvortes elle invortes………for mongje av oss.
Det litla lokalet på unda 50 kvardratmeter med sju bord og et pitte lite kjøken og et do heilt ute i gongjen som det heller ikkje va lås på , va kjempeflott syns me adle som gjekk der. Nøkjedel te do hadde hu Bella fjerna itte at ei jenta oppante markjå på Åkra hadde låst seg inne og nekta å komma ut igjen då ein veabu som hu va så forelska i hadde gjort det slutt rett før dei to sko gifta seg………
Store glaser mot hoved veien som va i 60 og 70 årene , og e akkurat like i dag.
Her fekk me mest gjera som me ville, men me hadde store respekt for eigerane som budde i andre etasje.
På kjøkenet va hu Hansine sjef med dei flotte komlegrytene sine. Hansine som me og kalte gammla Bella var mor te na Bella og konne vara litt strenge då det gjekk litt for vilt føre seg.
Bak kaffidiskjen stod hu Borgny som va systere te Bella, alltid lika smilande og med sin tjukke åkerfjord dialekt……sto hu der ..då hu forlangte ei krona for kaffien og spore om nogen trong fløyte i. ……….
Adle av Bella folkje va smilande og jestfrie uansett kor du kom ifrå om du va i frå Vea elle Skudnes.
For ås sjøgutar som hadde vore te sjyss va Bella sjølve ankerfeste på Åkra , og det va det også for mongje andre ungdommar både jenter og gutar uansett sjyss elle ikkje.
Ein flotte jukeboks stod og surra i det eina hjørna og Elvis låtene blanda seg med røykskyene av Pål Mål, litt Gullsnitt og steikjeflesk osen i frå kjøkenet nas Hansine.
Her blei det diskutert båtar, kvinnfolk, og musikk..fotball , skrøner i frå sjøen og ikkje minst høyra skrøyting frå molinerane om adle dollareane som dei hadde tjent på krabbafiskje i Alaska år itte år.
Utforbi stod bilane radde med frontane heilt inn te glasene. Dollarglis, rekordar, volvoar og fordar , ……blanke og nypussa. ……..
Føre dansen på lordags kveel va Bella øvefylt av ungdommar i frå heila vestsidå.
Då va det te hiva inn på Brigg og Lagerøl med null komma ein i alkehol for å inponera jentene…..trudde me gutane. ….
Bilane blei beundra frå innside av glasene og stolte var kvar og ein av eigerane av bilane sine.
Motorar, hestekrefter, kilometer, rust og ikkje minst hjulspinning blei diskutert.
Eg hadde kjypt ein kvite Ford Corsirre 64 modell for avmynstringjen min på Concordia Tarek .
Flotte stod denne biel ein kveld ut for bi søra glaset på Bella på sidå av et dollar glis.
Dollar gliset med sekspor Tammy Wainett kasettar va ein flottebil med 400 hestar onda panseret blei det sagt. Corsairen hadde kun 55 hestar, men eg holdt ein knapp på min bil uansett motor størrelse. ……
Denne little Corsairen har ingjen mulighet å spinna på asvalt va det ein moliner som sa.
Det ska eg jaggu visa deg kom eg te å seia, uten å ha tenkt meg om. Som sagt så gjort, gjekk eg ut i biel for å visa molineren at han tok feil, skrudde på svittsen, gassen i bonn pinne , og giren i revers.
Nå sko eg søren meg visa desse krabbafiskerane.
Problemet var at reversen og fyste stod rett på sidå av kvarandre og her gjorde eg minn livs tabbe for giren blei sett i fyste uten at eg oppdaga det.
Stressande ga eg full gass, sleppte ut klytsjen i ein fart og vipps så spant biel på asvalten, men dessverre feil vei og rett i jødnå glasrutå og inn på Bella.
Glasene og bordene for stokk i vegg og folk storma ut av kafeen.
Onda kaffi diskjen for hu Borgny og hu Hansine datt av stodel sinn inne på kjøkenet , då glasbitane for som hagellkuler oppi i komlegrytene.
Ned i frå aen etasje kom an Reidar og Bella springande og dei to trudde at mest heila huset sko ramla i samen.
Skamfudle stod eg der med ein bil halvveis inne på kaffeen og såg eigerane rett inn i augene.
Nå va det slutt tenkte eg og nå ble eg vell den fyste åkrabuen som kom te å bli utheven på Bella, og kanskje på livstid.
Men nei du……
Nå fiksa me og rydda opp sa han Reidar og så spikra me barre opp ei hyntonitt plata føre glaset og så bakka du ut biel igjen, og i mens har hu Borgny sett på nye kaffi, og adle kan komma inn igjen.
For ein herlige gjeng desse Bella folkje va og e, …….og eg trur eg har mongje med meg når eg seie tusen takk for ei flotte tid på Bella Kafé. Fortsatt ligge kafeen der idag akkurat like som før i tiå, men nå med na Maiken som sjef, dotter te na Bella og an Reidar

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies