Samsø, en perle i havet mellom Jylland og Sjælland

9. august 2018 — Blogginnlegg av Per Inge Eriksen

Samsø er en perle, ikke bare for turister men også for de fastboende som ønsker å leve et landlig og avslappende liv.

Idylliske Nordby

Vi hadde lenge snakket om å ta en tur til Samsø, og da min søster flyttet fra Hvidovre(København) til Ubby like utenfor Kalundborg var det enkelt å ta en tur til øen ute i havet.


Fergen fra Kalundborg til Ballen (Samsø) tar en time og 20 minutter. Det går også ferge fra Hou i Jylland til Sælvig på Samsø, der turen tar 60 minutt.

Når du stiger i land på Samsø, føler du roen ved første skritt. Her ligger en drøss med landsbyer, nærmere bestemt 22 tettsteder. Fra Ballen kjørte vi gjennom de fleste tettstedene og kom til slutt helt nord på øya der en mini grenen (Grenen utenfor Skagen) der to hav møtes. Samsø ligger i Samsø bukt, men det er ikke langt fra Storebælt.
Her fant vi et utrolig vakkert og enestående landskap som munnet ut i en minigren kalt Issehoved.

Vi stoppet så i Nordby som er kåret til Nordens hyggeligste og best bevarte landsby. Her finner du også flere små koselige spisesteder og midt i landsbyen et lite vakkert vann med gamle ærverdige hus rundt.

Vi var også innom Langør som ligger på østsiden helt nede ved havet ved Stauns Fjord. Siden vi hadde bil med oss kunne vi på en enkel måte ta oss rundt til de fleste av de 22 landsbyene før vi til slutt havnet i Ballen igjen der et godt måltid ble inntatt før vi igjen tok fergen denne gangen motsatt vei til Kalundborg  og hjem til min søster og svoger.

Vi kommer helt sikkert til å bruke mer tid på Samsø i årene som kommer. Her er det mange hoteller, badehoteller, Airbnb, campingplasser og du kan til og med sove ute i det fri. Sykkelferie er en fin måte å komme seg rund på øens mange flotte naturopplevelser og landsbyer.

Fakta om Samsø:

Samsø kommune er en av de minste i Danmark med sine 3700 innbyggere. Det er et sterkt foreningsliv med mange  aktivitetsmuligheter som idrett – kultur og fritidssysler. Utover de fastboende er det mange dansker som har kjøpt ferie-hus og i sommerhalvåret stiger folketallet betraktelig. Det er registrert 44 forskjellige nasjonaliteter som er fastboende.
I historisk perspektiv var Samsø et viktig knutepunkt i Vikingtiden og i mange århundre etterpå. Vikingene bygde også en kanal slik at de kunne seile fra vest til øst på det smaleste punktet ved Stavns fjord.

Flateinnholdet er 112 kvadrat km.og de største stedene er kommunesenteret Traneberg, Onsbjerg, Koldby og Mårup
I dag er Samsø viden kjent for sine poteter (kartofler) som ofte kommer to uker tidligere enn andre steder i Danmark. Det skyldes et mildt klima og god jord. Med sitt milde klima dyrkes det et stort mangfold av frukt og grønnsaker.

Turisme:

Tusener av Norske, Danske og andre europeere kommer hvert år til denne øen med det milde klimaet og det vennlige folket som bor her fast. Deiligere sted på jord finnes ikke sier de vennlige fastboende.

Her finner dere Samsø Feriemagasin 2018

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies