Berlin en Metropol i Europa

23. august 2018 — Blogginnlegg av Per Inge Eriksen

Berliner Domen

Det er rimelig enkelt å ta fly fra Norge til Berlin. Vi reiste med Norwegian fra Haugesund og om Oslo til Schonefeldt. Taxi (ca 30 minutt og pris på 30-40 Eur) direkte til Novum Select Hotel Berlin ikke langt fra Checkpoint Charlie. Det går også buss og tog fra flyplassen til sentrum. Første gang vi besøkte Berlin var i 2010 og det gav mersmak slik at en ny tur ble gjennomført i 2017.

Skal du få med deg mange av attraksjonene i Berlin er en langhelg å foretrekke, men du får med deg det viktigste også i løpet av en helg.

Fakta om Berlin:

Hovedstad i Tyskland, og største største by, og den nest største byen i EU. Byen er et av de viktigste sentre for europeisk politikk, kultur og vitenskap. Byen er et viktig transportknutepunkt i Sentral-Europa og har noen av verdens fremste universiteter, museer, teatre og orkestre, samt tre operaer. Berlin har innbyggere fra over 180 nasjoner, og er en magnet for mennesker som tiltrekkes av den liberale livsstilen og kunstneriske friheten i byen. Den er berømt for sine festivaler, uteliv, samtidsarkitektur og avantgardekunst. Byens historie går tilbake til 1200-tallet. Etter en blomstringsperiode som metropol i den første delen av århundret opplevde byen store ødeleggelser under andre verdenskrig. Etter å ha vært delt under den kalde krigen, siden 1960-årene av mur og minefelt, ble byen gjenforent og gjort til hovedstad igjen i 1990. Knapt noen by har så mange spor etter det tyvende århundre, og på 1990-tallet ble Berlin beskrevet som «verdens største byggeplass». Det bor ca 3,5 millioner mennesker i Berlin.

Turist i Berlin:

Det er overveldende å sjekke alle opplevelses mulighetene i denne byen. Her er det bare til å velge ut det som du ønsker å se. Har du mer enn to dager på deg, kan du utvide horisonten noe. Siden vårt hotell lå veldig nær Checkpoint Charlie var det naturlig å starte på dette stedet som var grensen mellom øst og vest Berlin under den kalde krigen. I nærheten er det både museum og rester av muren.

Checkpoint Charlie

En spasertur i gaten «Unter den Linden» og et besøk på Brandenburger Tor var vår neste opplevelse, og videre inn i den flotte parken Tiergarten. En park som kanskje er på størrelse med hele byen vi bor i Åkrehamn på Karmøy.

Det er enkelt å finne frem i Berlin og vi brukte stort sett beina, slik at vi fikk med oss hele byen. Det er selvsagt mulig å ta sightseeingbusser som stopper på alle severdighetene og attraksjoner.

Ikke glem å sette deg ned for å nyte utsikten enten du sitter i en park eller på en kafé, gjerne langs elven Spree.

For ikke å skrive for mye av det samme som står i mange turistguider, nøyer jeg meg til å liste opp ting du bør se i Berlin. De attraksjonene som står nedenfor har vi besøkt, flere av dem to ganger. Jeg krydrer med litt bilder underveis.

 1. Checkpoint Charlie og områdene rundt med museum, plakater og deler av muren
 2. Unter den Linden, spasertur i paradegaten
 3. Branderburger Tor
 4. Reichstag eller Riksdagsbygningen der du kan gå opp i kuppelen, vær tidlig ute her kan det bli lange køer
 5. Rett sør for Riksdagsbygningen ved Pariser Platz ligger Holocoust monumentet som du bare må se.
 6. Går vi videre sørover kommer vi til den nye bydelen Postdamner Platz, der finner vi mange flotte nye bygninger og kafeer.
 7. Fra Postdamer Platz kan vi gå gjennom Tiergarten, en fin vandretur i den store parken med flere monumenter og vannspeil. Parken munner ut i Zoologisk hage og videre mot handlegaten Kurfürstendamm
 8. Ved inngangen til Kurfürstendamm ligger også den utbombede kirken Keiser Wilhelm Gedächniskirche som mangler deler av tårnet.
 9. Kurfürstendamm området har flere museum og Theater samt uterestauranter.
 10. Båttur på elven Spree. Her tok vi en taxi til Charlottenburg Slott og gikk gjennom vakre hager og selve slottet før vi gikk ned til elven og en fantastisk båttur frem til Mitte eller sentrum på norsk.
 11. Ikke langt fra Checkpoint Charlie mot Kreuzberg ligger Det Jødiske Museum med rester av muren og et senter der du kan lese og se bilder av 2. verdenskrigs grusomheter.
 12. Midt i sentrum av Berlin ligger det en rekke museer og serverdigheter. Berlinerdomen, Rådhuset, Museum Insel, Nasjonalgalleriet, Statsoperan, og ikke minst DDR museet ved elven Spree. Langs elven er det en rekke med kafeer og restauranter, små grønne lunger og gamle ærverdige bygninger.
 13. Vi tar så turen til Alxeanderplatz for å gå opp i fjernsynstårnet Berliner Fernsehturm som ble bygget i 1969 og var et monument i DDR arkitekturen. I tårnet har du utsikt over hele den store metropolen.
 14. Ikke glem å sette deg ned for å nyte den flotte byen. Besøk også en av de store kjøpesentrene som Mall of Berlin som ligger ved Postdamer Platz

Gjennom å gå eller ta tur med turistbussen er det mange opplevelser som det ikke er så lett å sette navn på, det må rett og slett oppleves, god tur.

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies