Bella: Cafe, Konditori og Catering

Bella: Cafe, Konditori og Catering

4. juli 2017

Bella Cafe, Conditori & Catering ble overtatt i 1952 av Maikens foreldre, Bergljot og Reidar Kynbråten. Konditoriet het den gang Alfs Konditori og hadde tilhold i lokalene til Åkra Elektriske. Tanken var at det kanskje kunne bli en arving av hannkjønn som het Alf og som kunne ta over konditoriet, men det ble 2 jenter istedenfor, dermed ble det til en navneendring. Hvordan havnet så dette paret på Åkra? 

Det henger sammen slik, at de begge tid jobbet hos Vollen Bakeri utenfor Asker. Maikens bestemor hadde vært så heldig å vinne en betydelig sum i tipping og lånte startkapital til de unge som kjøpte konditori på Åkra usett. Det ble en stor omstilling for dem å komme til den gode kysten. Spesielt for Rolf som kom fra Finnskogen og var mest vandt med skog.

De hadde i de første årene kaffe flere steder i Åkrehamn. Foruten konditoriet ble det kafe Smith i Bergen Bank bygget, Tillis Kafe (strandkafeen) på Sandane om sommeren. Etterhvert flyttet de så inn i dagens bygg med bakeri og kafe. I dag drives Bella av May Karin Kynbråten eller Maiken som alle kaller henne.Bella har eget bakeri som også styres av Maiken. Hun begynner dagen i bakeriet klokken kl.0600 hver morgen. Maiken understreker at  bakevarene som lages i dette bakeriet er etter meget gode oppskrifter, som er over 60 år gamle.

Hun står på elter og knar, vasker og steker og bytter brett i stekeovnen i en rasende fart. Jeg får et flachback fra den tiden jeg husker Maiken kontret på håndballbanen i Åkra , den gang da hun og lagvenninnene hadde Norges beste damelag i kne, på hjemmebane i Cupen for noen år siden – (eller kanskje tiår).

Maiken er meget stolt over utstyret i bakeriet ( og med rette), ettersom at alle bakevarene stekes i en steinoven som er 110- 120 år gammel. Deigene eltes i maskin som har vært fra starten av og mjølet veies opp på en eldre årgang skålvekt med lodd slik at det ikke er noen tilfeldigheter hva som blandes sammen, for å få de herlige bakevarene som sultne arbeidsfolk kommer og kjøper til lunch eller kunder henter til kaffen. De aller fleste av bakevarene som produseres i bakeriet blir solgt i  kaffeén, i de tilstøtende og samme  lokalene, hvor folk kan komme innom og nyte kaffe og middag.

Hva er favorittene spør vi de som stikker innom i lunchtiden?

Jo det er horn med ost og skinke (eller håden som min kone sier til meg at det heter på Åkra) og pizza(horn)håden. I tillegg frister Bella med skolebrød, kanelboller, wienerbrød,prinsessestang, butterdeigkrans med ekte mandelfyll osv. Jeg vet om folk kommer fra sørfylket (Stavanger), til Bella, og handler wienerbrød. Den eneste og viktigste grunnen er smaken. Tilsvarende får du IKKE får i Stavanger, sier de.

Her lager  hun kaker som Marsipan og Dronningkake, men vi leverer også 3 etasjers festkake, om det er ønskelig. Det var bare begynnelsen, for her kan du få fløte, krokan, sjokolade, mokka, glasur og mere til. Dronningkaka er spesielt populær, en kake som vi nesten alltid har på lager, HUSK at den skal fryses og serveres kald.

Vi har ikke snakket så mye om middag. På Bella serverer vi hjemmelagede tradisjonsmiddager, hver dag, i tillegg til endel fastfood og småretterMiddagene lages fra bunnen av, også våre populære komler som også lages med raspede POTER og tilsatt en egenprodusert blanding av melsorter som Maiken ikke vil røpe. Komlene tilsettes så dott. Disse komlene lages etter en god gammel oppskrift som er 60 år.

Her er det originale oppskrifter som gjelder, sier Maiken.

Komlene serveres på onsdager og torsdager fast. De som vil, kan ta med seg middagen hjem. Komlene er meget populære og vi får til stadighet høre at vi har den beste komlemiddagen. Det er ellers en variert meny av middager gjennom uken. Når det gjelder de daglige middagene leveres de ikke ut gjennom dagen , men Maiken stikker innom noen faste kunder og leverer middag når hun på tampen av dagen er på veg hjem.

Bella har også utlevering av middager til selskap, kaker,koldtbord,smørbrød og nybakt. Her kan vi nevne at koldtbordets mange og varierte retter av varmt og kaldt som leveres med varierte tilbehør og er pyntet med utskjærte korger , stjerner osv. Varme karbonader med løk, varm kylling, ferske reker, laks med eggerøre, spekemat og skinke med eggerøre, roastbiff, skinkestek, potetsalat, waldorfsalat, rekesalat, blandet salat, majones, remulade, surkål, sprø løk, sylteagurk, rødbeter, dressing, brød, smør. Ja en herlig blanding. Vi bruker bruker bare førsteklasses råvarer og har bare fornøyde kunder tilføyer Maiken.

Utlevering, kan også avtales på søndager av: snitter, koldtbord og kaker etter avtale

Snittene leveres med reker,karbonader,laks med eggerøre,skinke med eggerøre,roastbiff,skinkestek. Rykende ferske smørbrød hvor det er hjemmelagede karbonader, førsteklasses reker og i eggerøren tilsetter vi fløte.

Velkommen innom Bella.

 

Tekst og bilder av Jostein Fabrin

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies