Bli medlem

Nyheter

Skal fange olje med «ostehøvel»

Publisert

Foto og tekst fra Karmøynytt sin nettside.

Kollegaene Jarl Einar Gundersen og Kjell Terje Hemnes ved Åkrehamn Trålbøteri kan ha skutt gullfuglen etter å ha funnet opp en revlusjonerende måte å fange opp oljesøl på.

Denne uken befinner Karmøybuene seg i New York der de kan vinne en million dollar i premie for oppfinnelsen.

Lørdag morgen satte de to kollegaene fra Trålbøteriet seg på flyet til Amerika der de skal konkurrere med ni andre oppfinnere om premeipotten på en millioner dollar i konkurransen om å lage den beste oljeoppsamleren. På sin vei mot finalen i New York har de jobbet dag og natt i to år med å utvikle en såkalt OilShaver, som skal rydde opp store oljesøl etter ostehøvel-prinsippet.

– Utviklingen av dette har gått over all forventning og vi er egentlig sjokkert over hvor godt vi kom ut av dette, sier Sevlandsbuen Jarl Einar Gundersen som nå er på plass i verdensmetropolen.

Gode resultat

Så langt har kollegane og samarbeidspartneren Ingvar Huse fra Austevoll vært to ganger i Amerika hvor de har testet ut «høvelen». Resultatene viste at de i løpet av et minutt klarte å samle opp 7,5 tonn olje fra havoverflaten.

– Vi ble ganske overrasket over hvor mye vi klarte å samle opp med dette på så kort tid, sier Gundersen og får støtte fra Hemnes.

Les mer om de lokale oppfinnerene i onsdagens Karmøynytt.