Bli medlem

Nyheter

Reisebrev fra Kina. Midtens rike

Publisert

Etter oppfordring legger Åkrehamn Vekst ut Reisebrev fra Kina som har stått i Karmøybladet tidligere.

Reisebrev fra Kina
Midtens Rike

Fredag 14.mars møtte 32 personer opp på Helganes for å reise til Kina og Beijing. Forberedelsene startet allerede for to år siden med påmelding til Rotary tur som skulle gå til Kina. Karmøy Folkehøgskule arrangerte turen som ikke bare er en tur, men et kurs der deltagerne må lære om kulturen og landet gjennom 12 timers kursvirksomhet før reisen og 4 timer etter at reisen er foretatt.
Turen til Kina var satt opp med hele 10 dager gjennom hele påsken. Reiseleder Olav Bøhn fra Rotary og rektor Kjell Arne Medhaug fra Karmøy Folkehøgskule førte oss på en god måte til Kina og videre hjem igjen etter at ferien tok slutt. Fra Helganes gikk turen til Oslo og videre til Stockholm. Flyturen fra Stockholm tar 8 timer til Beijing.
Da vi kom frem til Beijing tidlig på ettermiddagen ble vi tatt imot av våre to kinesiske guider Jack og Jones som var deres engelske navn. Guidene snakket godt engelsk og sammen med bussjåføren ble vi veldig godt ivaretatt gjennom hele turen. Allerede ved ankomsten til flyplassen i Beijing så vi at dette var planlagt til ytterste detalj. Bagasjen ble stuet inn i egne biler og kjørt direkte til hotellet der vi skulle bo og satt inn på rommene våre. Vi skulle direkte på tur til Tempel of Heaven eller Himmelens Tempel på norsk. Det var her keiseren ofret gaver og ba til himmelen og sine forfedre ved vintersolverv. Som himmelens sønn kunne keiseren snakke med gudene på vegne av sitt folk og be om gode avlinger. Himmelens tempel er i dag en stor turistattraksjon i Beijing og består av flere tempel, det runde alter hvor du står på den midterste steinen og ber om gode avlinger. Her er det store åpne plasser, murer og bygninger og Himmeltempelparken der den vanlige kineser bruker parken til trening, sang, spill og familiesammenkomster.
Etter Himmelens tempel var det tid for innsjekk på hotellet som var en positiv overraskelse. 5 stjerners hotell midt i hovedgaten der vi hadde kort vei både til Den himmelske freds plass og silkemarkedet som jeg kommer tilbake til. Lengden på gaten der Beijing International Hotel ligger, er på hele 42 km så her er gatene litt lenger enn hjemme. Denne første dagen i Kina ble nokså kortvarig på de fleste av oss. Etter en felles middag valgte de fleste å gå til ro etter en lang reise.
Friske, opplagte og uthvilte med spenning i kroppen var vi klar neste morgen til nye eventyr. Først en liten oppklaring på hvorfor kineserne kaller landet sitt midtens rike. Kineserne kaller landet sitt Zhōngguó, normalt oversatt til «Midtens rike» eller «Landet i sentrum».
Det var allerede en del av oss som var tidlig oppe for å besøke en kinesisk kristen kirke, der over 1000 mennesker var tilstede kl syv om morgenen for å være med på en av flere gudstjenester på denne Palmesøndagen. Etterpå busset vi til den Himmelske freds plass, der vi dessverre ikke kom helt inn på plassen på grunn av at kommunistpartiet hadde folkekongress. Politioppbudet og avsperringer var det rundt et stort område, men vi fikk likevel se den store plassen med bygningene rundt. Den store attraksjonen denne dagen var kun noen få minutter i gåavstand fra den Himmelske freds plass. Vi gikk i kø, og tusener av besøkende og militære vandret og stod langs ruten vår. Den forbudte by med 9999 rom var en spennende opplevelse også for de av oss som på forhånd hadde sett filmen The last Empire eller Den siste Keiseren. En fantastisk film som er verdt å se selv om dere ikke har tenkt dere til Kina. Heldigvis var det ingen som prøvde å telle bygningene for å se om byen hadde 9999 rom. Her så vi hvor de forskjellige evnukkene, konkubiner og hustruer bodde. Det var likevel keiseren som ”bodde” eller oppholdt seg i de fleste bygningene etter hva som skulle foregå av aktiviteter. Den siste keiseren bodde faktisk i byen fra 1908 til han ble kastet ut i 1924, han ble så kastet i fengsel men benådet i 1959 av Mao. Den siste keiseren var bare tre år da han ble kronet til Kinas overhode og etter benådningen arbeidet han som gartner til han døde i 1967.
Etter en god lunsj bar det videre til silkefabrikken der vi fikk en god innførsel i hvordan silke ble utvunnet og laget til tråd, dyner og mange andre produkter.
Under vår reise var vi i barnehage, Peking Opera skolen og en grunnskole. Barna så ut til å trives i barnehagen, men at mange av dem bodde i barnehagen fra de var 1 år gjennom hele uken var litt ulikt vår kultur. Peking Opera skolen i Beijing hadde 600 elever mellom 8 og 19 år som fra tidlig morgen hver dag drev fysisk aktivitet som turning, sang, artisteri og dans før de etter lunsj og frem til sen ettermiddag hadde vanlig skole. Da vi besøkte Chengde med ca 250 0000 innbyggere var vi også på besøk i en skole. Her ble flere av reisefølget med i kinesisk fjernsyn, og noen ble kjepphøye fordi de nå trodde at de var blitt kjendiser i Kina med millioner av seere. Skolen i Chengde hadde klasser med opp til 70 elever med en lærer.

Sommerpalasset i Beijing er også et stort flott område som selvsagt var laget til Keiserne. Her var en stor innsjø som var gravd ut med hånd, mange flotte bygninger og en gang på over 500 meter der keiseren ble båret gjennom av sine undersåtter. Gangen var i sin hele lengde dekorert på vegger og tak med flotte detaljerte tegninger og motiv.
Kinesisk morgengymnastikk ble utført i mange parker og plasser i Beijing, og spesielt damene i vårt reisefølge prøvde ut denne formen for trening og kroppskontroll. Vi så og smakte på det virkelige Kina da vi ble kjørt inn med sykkeldrosjer i smale gater og så Hutongene(små hus) som stod tett i tett. Her var standarden på langt nær slik vi har det hjemme, med felles toaletter ut i gata og smale trange gater og smau. Vi spiste lunsj hos en vanlig familie i Hutonghuset deres, og maten var god den.
Vi besøkte et tehus, der vi fikk prøvesmake flere sorter te fra teens hjemland. De fleste teene var det lite smak av og litt annerledes enn vår tekultur. Kineserne vandrer rundt med sine tekanner og glass hele dagen og drakk både kald og varm te til alle måltider.
På turen vår til byen Chengde passerte vi og selvsagt besøket Muren, høydepunktet på turen vår. En fantastisk opplevelse å klatre opp og gå på den kjente kinesiske mur som er på hele 600 mil. Det er bare et fåtall km som i dag er skikkelig fremkommelig og restaurert. Den kinesiske muren ble som Rom ikke bygget på en dag men i løpet av 2000år og mange flere menneskeliv. Det er bratt og vanskelig terreng, kaldt om vinteren og alt det tunge arbeidet har tatt knekken antagelig på mange tusener av mennesker. En opplevelse er det likevel å sitte på toppen av muren og skue ut over Mongolia på ene siden og Kina på andre siden.
Chengde er en forholdsvis liten by med sine 250 tusen innbyggere. Den ligger 25mil fra Beijing og har et kaldt klima om vinteren og et behagelig sommerklima. Derfor hadde selvsagt keiseren en sommerresidens i byen slik at han kunne avkjøle seg fra den varme sommeren i Beijing. Vi besøkte også en krukke/vasefabrikk der arbeiderne jobbet under kalde og dårlige forhold. En tur i en papirfabrikk eller rettere sagt en papirklippefabrikk der et papir på kort tid ble forvandlet til utsøkte flotte figurer. Helt utrolig at de kunne forvandle et papir til så utsøkte og detaljerte figurer.
På turen til og fra Chengde med buss, fikk vi se mye av landsbygda og jordbruk og bosteder. Det er langt igjen før landsbygda greier å få samme levestandard som i byene. Det viser seg også i statistikkene der flere og flere flytter inn til storbyene.
OL anleggene kjørte vi forbi flere ganger. På avstand til den store OL stadion fikk vi tatt en del bilder, men avstanden var stor og ”smoggen” lå tykk langs stadionanleggene. De var kommet godt i gang og det så ut som om de var i rute. I Kina kan de bare sette noen tusen til å arbeide så fikser de sikkert det.
Så er vi kommet til prutingen og handlingen på silkemarkedet ikke langt fra hotellet. En hel dag brukte de fleste på å prute seg gjennom 5 etasjer proppet med vestlige varer som kunne prutes ned til en femtedel av utropspris. Her ble mann dratt inn i små lokaler og kalkulatoren gikk ofte varm med stadig nye tilbud og priser. De fleste reiste hjem med god tro på at vi lurte dem. Håper også at kineserne ser det på samme måten og at deres tanker er at de var lettlurte nordmennene denne gangen. Vi har råd til det, så det går helt sikkert bra.
Flere sikret seg skreddersydde klær som kjoler, skjørt, jakker og dresser til veldig gode priser.
Kvaliteten på prutevarene er sikkert ok, men det er klart at piratkopienes land greier å lure en nordmann i ny og ned.
Maten var stort sett den samme både til lunsj og middag, god krydret kinamat. De fleste lærte seg å spise med pinner på turen.
Overvekten var noen kilo på hjemturen, men gruppen slapp å betale overvekt på flyet. Jeg ønsker tilslutt å takke både Rotary og ikke minst Karmøy Folkehøgskule og våre guider i Kina med en fantastisk tur til et fantastisk land. Ønsker dere å reise til Midtens Rike, ta kontakt med Karmøy Folkehøgskule, de vet hvordan turene skal arrangeres. Ta turen til Kina og få en minnerik opplevelse for livet.

Dikt av Nils Lyngnes

Muren
Me reiste vidare på Kinaturen
Og nå har me vore på muren
Gondolen var gått i stå
Så alle måtte gå
Veien var lang og bratt
Og eg som er såpassa satt
Rondvekta mi er 135 kilo
Så i lår og leggjer blei eg mo
Ja eg blei god og varm
Arbeid er jo vekt gange arm
Eg var ikkje heilt på toppen
Men eg gjorde nok tyngste jobben
Kåno var og med
Ho våga ikkje sjå ned
Så ho gjekk på opp
Heilt utan stopp
Ho trudde ho måtte berast ned i kista
Men etter å ha ete nista
Blei ikkje nedturen så røff
Ho blei beint fram modig og tøff

Det e løye å ha vore på den Kinesiske mur
På folkeskolen blei læraren sur
Eg orka ikkje læra om keisarar og dynasti
Gammal historie var noko svineri
Og Kina var jo på baksido
Ja me trudde det heila tido
Det var jo den fjerne Østen
Ein sjømann heime var ofte god og børsten
Då la han ut om sjølivet og kinafarten
Og om turane i land sammen med kvarten
Men eg lærte snart at kinakulturen var noko meir
Og til Kina drog fleir fleir

Nå vil eg takka for turen
Som fekk oss like på muren
Oppå der blei eg litt forheksa
Var det dette som var den sure heimeleksa
Men eg blei og litt redd
For kva har etter muren skjedd
Aldri er me villige til å læra
Det åkje må me leva med å bera
I Berlin var og mur
Etterkommarane våre kan reisa til Israel på tur
For å sjå på den gamle mur
Men ein kan ikkje folk tvangsskilja
Forskjellige folkaslag har alltid vilja
Utforska,læra og finna ut om kvarandre
Det kan ikkje regjeringar eller diktatorar forandre
At me i dag har vore på den kinesiske mur
Er større enn mange trur
I livet og i verdo er det i dag nye tendenser
Det blir stadig flytta grenser
Eg veit ikkje om det er galt eller rett
Men mulighetene er mange rett og slett
Så er du sterk nok i viljen og trua
Så er det ingen andre som kan deg trua
Men husk å ha respekt for historie og kultur
Då kan du reisa kor du vil på tur

KINA

• Midten rike
• 1300 millioner kinesere
• Hver 5 menneske i verden er kineser
• Et barns politikk ble innført på 80 tallet
• Kina utgjør 20% av befolkningen i verden, men kun 7% av jordbruksarealet på jorden
• Han folket utgjør 92% av befolkningen, men Kina har også 56 forskjellige minoriteter
• Areal 9,6 mill kvadratkilometer(30 ganger større enn Norge)
• Gjennomsnittelig levealder er 72 år
• Religion: Nesten alle er buddhister og/eller daoister. 2-3% muslimer og 1% kristne
• Analfabetisme: 10%
• Hovedstad Beijing med ca 13 millioner innbyggere og 4 millioner personer som reiser inn og ut hver dag.
• Ett partistat der president og generalsekretær i KKP heter Hu Jintau
• Økonomi: Sosialistisk markedsøkonomi med sterk statlig styring
• Bruttonasjonalprodukt: 39 000 NOK pr. innbygger (Norge 412 000 NOK)
• Valuta: Juan. 100 juan er ca 73 Norske kroner

OL Beijing 2008

• De 29 olympiske sommerleker i Beijing fra 8. – 24. august. Åpningen blir den 8.8.2008, 8 minutter over 8. ( 8 tallet er lykketall i Kina)
• OL stadion har plass til 91 000 tilskuere
• 302 gullmedaljer skal deles ut i 28 idrettsgrener
• Gjennomsnittstemperaturen for perioden er 28 til 30 grader
• Det reises nye bygninger, hoteller og komplekser i rekordfart over hele Beijing. Alt skal stå ferdig til å ta imot gjester og reisende til OL.

Karmøy Folkehøgskule

• Karmøy Folkehøgskule (Utgarden) ble grunnlagt så tidlig som i 1876. I 1906 ble skolen etablert i Kopervik
• Målsetning: Karmøy Folkehøgskule, skal i samsvar med sine tradisjoner, fremme allmennutdanning på ulike alders og utdanningssteg, og slik drive frilynt folkehøgskole på kristen og humanistisk grunn. Visjon: Vi bryr oss.
• Skolen kan tilby 13 forskjellige linjefag
• Årskurs 90 elever, kortkurs 300 elever
• Vandrehjem på sommerstid
• Arrangerer kortkurs/turer til Kina, Sør Afrika og Cuba. I løpet av de siste 5 årene har skolen arranger over 55 slike kurs med 1400 deltakere. 1200 personer har reist på tur til Kina gjennom skolens kurstilbud.
• Skolens rektor er Kjell Arne Medhaug

Karmøy Vest Rotary Klubb

• Karmøy Vest Rotary Klubb startet i 1979 og har i dag 45 medlemmer
• Rotary International ble stiftet i 1905 i Chicago av Paul Harris
• Rotarys formål er ”Å gagne andre”
• Rotary har over 1,2 millioner medlemmer i 32.000 klubber i 168 land
• Rotary International har et eget ungdomsutvekslingsprogram og sender over 7000 ungdommer til et annet land hvert år. Her får de lære seg en annen kultur, språk og væremåte
• Rotary samler inn over 1 milliard kroner i året og deler ut til stipender og humanitært arbeid. Her nevner vi arbeidet Rotary er med på for å utrydde Polio i hele verden.
• Jens Broshaug er klubbens president i 2007/2008. Klubben har hovedmedlemsmassen sin fra Skudenes til Vedavågen.