Bli medlem

Nyheter

Julemarked i Åkrehamn

Publisert

Følgende artikkel om juleaktiviteter i Åkrehamn står i Karmøybladet onsdag 5. desember.

På Baltica i Åkrehamn har Hanne G. Nielsen og Per Inge Eriksen i Åkrehamn Vekst pakket 700 godteriposer som skal deles ut til barna under julegrantenningen søndag 2. desember og under det årlige julemarkedet i Åkrehamn på lørdag

Av Gunnar Marcel Scharnewski

700 poser med godteri skal deles ut til de yngste under tenningen av julegrana på torget i sentrum av Åkrehamn søndag 2. desember
Hanne G. Nielsen i glassbutikken Baltica og daglig leder Per Inge Eriksen i Åkrehamn Vekst er i full gang med forberedelsene til årets julemarked som går av stabelen førstkommende lørdag.

Åkrehamn Vekst er en handel- og næringsforening med 150 medlemmer, noe Eriksen får merke spesielt nå i jula.
Hver jul koordinerer han handelsstandens jul i byen med nisser, gaver, marked og arrangementer for å skape den nødvendige julestemningen som må til for at folk skal ta turen innom en av de mange butikkene som finnes i Åkra.
I år har han med seg Hanne G. Nielsen som hjelper til med forberedelsene til julemarkedet, som importerer og selger hviterussisk krystall, glass og porselen på glassvarebutikken Baltica som ligger i de tidligere lokalene til Sun-Kost i Krossen i sentrum av Åkrehamn.
– Vi prøver å skape et mangfold i byen vår, og jeg håper folk i Åkra ønsker å gjøre julehandelen sin her og ikke i Haugesund, håper Eriksen som gjør det han kan for at folk skal få et godt utbytte av julemarkedet.

I år som i fjor, er det desembermånedens andre lørdag som julemarkedet starter . Nærmere bestemt på torget og i Centrumsgarasjen i Åkrehamn med åpningstiden fra klokka 10 til 15. 20 store og små aktører i næringslivet fra Åkra skal stille ut i garasjen i Centrum Varehus og fotografer stiller ut og selger sine bilder i 2 etasje.
– Det blir en fantastisk juleatmosfære der det vil være utsalg og forhåpentligvis mest mulig kunder som alle vil være med å bidra med god stemning, forteller en entusiastisk Nielsen som selv stiller med sine varer i en av julebodene på lørdag .
Mellom klokken 12 og 14 blir det dessuten god underholdning med blant andre Haugesund & Karmøy trekkspillklubb, opplyser hun videre.

Etter tre års drift i Åkrehamn Vekst kan Eriksen konstantere at aktivitetene «Glade maidager», «Høstmarked» og «Julemarked» er en stor suksess.
Og også dette året skal to nisser hver fredag gå rundt omkring i butikkene i Åkrehamn for å dele ut små gaver.
– Nissene som går rundt i butikkene på Åkra ble en stor suksess da vi begynte med det for to år siden, sier Eriksen som hevder at han har god kontakt med selveste Julenissen.
– Ja vi har et veldig godt samarbeid med Julenissen hvert år. Også i år skal det henges opp postkasser på fire sentre, hvor barna kan poste juleønskene sine. Julenissen kommer alltid en ekstra tur helt fra Nordpolen til Åkrehamn for å ta med seg de ferdig utfylte ønskelistene, fortsetter Eriksen som hevder at nissen bor i Kinnestova når han er på besøk i Åkrehamn.
Og siden Julenissen har så mye å gjøre på Nordpolen i forberedelsene til julaften, er det Eriksen som tar jobben med å ringe de barna som får ønskelisten sin oppfylt den 21. desember.
Ønskelister blir å finne i omtrent alle butikkene rundt omkring i Åkrehamn, opplyser han.
– I fjor trakk nissen ut 30 vinnere. Det blir vel noe sånt i år også, sier Eriksen som mener Åkrehamn er privilegert som får besøk av Julenissen både et par uker før, og på selve julaften.

Det er håndverkere som har laget alle glassvarene som står i hyllene på Baltica. Nielsen forklarer at flere av glassproduktene er produsert siden slutten av 1800-tallet.
Hun sier til Karmøybladet at det har vært kjekt å kunne være med å koordinere årets julemarked i Åkrehamn.
– Det har vært kjempemoro, og jeg kommer nok til å være med neste år også, fortsetter hun.

– Nytt i år er at vi skal ha arrangementet i garasjen ved parkeringsanlegget til Centrum Varehus, sier Eriksen som forteller at
her er det malt i lyse farger, og litt «julepyntet» vil det også selvfølgelig være. Hvem vet, kanskje stikker julenissen innom også, fortsetter Eriksen hemmelighetsfullt.
I tillegg til utstillerne som tilbyr et mangfold av produkter, vil butikkene ta del i julemarkedet med gode tilbud, opplyser han videre.

To kafeér vil også være på plass slik at besøkende kan få mulighet til å nyte noe å drikke og spise i en koselig førjulsatmosfære i Centrum Varehus, og en stor fotoutstilling av flere lokale fotokunstnere i 2. etasje.

– Barnehagene har vært med i tegnekonkurranse som Åkrehamn Vekst har arrangert. Den som vinner, det vil si barnehagen som har vinnertegningen får et gavekort fra Mor & Barn. Tegningene vil bli hengt opp på Julemarkedet. De som kommer innom er med på å avgjøre hvem som skal vinne konkurransen, ved å stemme på den tegningen du synes skal vinne. Vi ønsker alle hjertelig velkommen til årets julemarked, istemmer Hanne G. Nielsen i Baltica og Per Inge Eriksen i Åkrehamn Vekst til slutt.