Bli medlem

Nyheter

Karmøybunad til våren?

Publisert

Det er nå tid for å tenke på bunad til årets konfirmasjoner og nasjonaldag. Jakob C. Melhus er forhandler av Karmøybunaden, og du får alt du trenger ved å ta kontakt med dem.

Karmøybunaden er bygget opp på eldre og nyere elementer i Karmøys historie. Samtidig som den støtter seg til norske bunader. Primærnæringene i kommunen har gjennom århundrer vært fiske og jordbruk. Dette har naturlig gitt hovedfargene til
bunaden, blått og grønt. De store ornamentene på skjørt - sjal - lue og veske består av stiliserte blomster og bladformer fra løvetann, kusom, lyngblomster, tusenfryd og blodkorsnebb. Blomster som er typiske for Karmøys fauna. Klare kraftige og lyse farger. Borden nederst på skjørtet viser sjø og bølger, garn og garnkuler.

Sølvet har også sin symbolikk:

Sjalknappene består av to skjold med kongekroner. Disse skal være symbol på våre to vikingkonger kong Augvald og Kong Ferking.
Sjalknappene er festet til bringesøljen, som består av et stort skjold med kors, dette skal symbolisere Karmøys kristne kultur fra gammelt av. Under dette skjoldet henger det 7 løv. Dette er symbolet på Karmøys tidligere syv kommuner, som nå er forent.

Beltespenne og maljer er utformet som Karmøys kommunevåpen. Skjorteknappene er utformet som skjold. I kjedet er det festet et spyd i hver ende.

Karmøysølvet blir laget på verkstedet hos gullsmed Jacob C. Melhus as, og solgt i firmaets forretninger i Skudeneshavn og i Åkrehamn (midt i Åkrakrossen)

Jacob C. Melhus AS
GULLSMEDER DIPL. GEMMOLOG F.G.A