Rabinowitzplassen på Åkrasanden

 

Avdukingen av den nye Rabinowitzplassen og skulpturen Tid ble offisielt åpnet under Blått Flagg arrangementet den 2. juni 2019.

Moritz Rabinowitz (1887-1942) var polsk jøde som etablerte seg med klesbutikk i Haugesund i 1911. Han gjorde det veldig bra og opprettet den moderne konfeksjonsfabrikken Condor samt flere forretninger langs kysten. Han var arbeidsgiver for mange, og han bidro med penger eller varer til gode formål. Rabinowitz markedsførte sin virksomhet aktivt og var banebrytende på dette området. Han lyktes i å bygge opp et sterkt varemerke forbundet med kvalitetsdresser og sko.
I 1933 kjøpte Rabinowitz to parseller på Åkrasanden av gårdbrukerne Tønnes Eliassen og Johannes Mosbron. Da firmaet feiret 25 års jubileum i 1936, skjenket Moritz Rabinowitz og fruen Johanna f. Goldberg (1892-1939) eiendommen til Haugesunds Byselskap. Deres ønske var at den 12 mål store tomta skulle være et rekreasjonssted for Haugesunds befolkning og alle som ønsket å benytte plassen til bading. Giverne så også for seg at Byselskapet ville reise en restaurant på fjellknausen, kalt Klubben, men dette ble aldri noe av.
Moritz Rabinowitz var en verdensborger og hadde et brennende sosialt og politisk engasjement. Han var også svært aktiv i avisdebatten mot antisemittisme og nazisme. I 1940 var han en av de første norske jødene som ble arrestert og deportert av den tyske okkupasjonsmakten. To år senere døde han i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland.
Det opparbeidede området ved Hedleklubben er gitt navnet Rabinowitzplassen. Karmøy kommune og Friluftsrådet Vest vil med dette hedre Moritz Rabinowitz for hans samfunnsengasjement og bevissthet om allmennhetens rettigheter til friluftsliv. Rabinowitzplassen skal invitere til refleksjon, der en skuer ut over langstrakt hav med kunstinstallasjonen «Tid» som spiller på omgivelsene.
Kirsten Vikingstad Storesund har laget «Tid» med bakgrunn i sitt opphav og vestlandske røtter. Med forminspirasjon fra klassiske livredningsbøyer strekker skulpturen seg 180 cm i høyden og er en interaktiv skulptur. Med «Tid» kan du leke med virkeligheten ved å se gjennom glasslinsen som er montert i stålkonstruksjonen. Linsen snur hva øyet oppfatter opp­ned, men sentrum i glasslinsen er reell.

Link til PDF Informasjon om Rabinowitzplassen

 

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies