Olav Emil Hansen en Åkrapatriot.

tekst: Odd Jostein Fabrin

16 august 1948 så en Åkragutt dagens lys. Olav Emil Hansen ble hans navn. Han skal i de neste 60 årene markere seg som en interessert, engasjert og dedikert musiker, fotballspiller, forretningsmann, fuglekikker, fisker, foreningsmann, familiemann og ikke minst en patriot.

Foto:privat

Det er mange områder Olav Emil har vært innom og alle med samme dedikasjon. Nå har han (nesten) avsluttet forretningskarrieren og overført det meste av driften til Fagmøbler på Åkra, videre til neste generasjon. Han er innom også nå men på et litt mere avdempet nivå enn tidligere.

Foto: Karmøynytt

Vi må snakke om tilblivelsen av BYEN Åkra som Olav Emil jobbet så aktivt for å få etablert. Grunnen var jo at han ville ha Trip Trapp stolen i sitt sortiment på Fagmøbler. Den kunne bare selges i en By fikk han beskjed om fra produsenten. Olav Emil likte ikke å sende kundene videre til andre steder for å handle og tok derfor kontakt med flere som Jan Birger Medhaug, Kjell Arvid Svendsen og Jostein Espeseth. Sammen fikk de laget en søknad som ble behandlet i kommunestyret 19.03.2002 og vedtaket i sak 0021/02 ble vedtatt med 51 mot 9 stemmer.

Artikkel: Haugesunds Avis

Vi skal se litt nærmere på hva denne mannen har jobbet med i årenes år. Først må vi nevne Åkra Idrettslag hvor han var en meget farlig spiss som nesten lagde mål på bestilling. Olav Emil gikk ikke hjem fra treningene sånn uten videre men terpet på detaljene litt først. Vil du bli god i noe sier han må du jobbe for å bli det.

Foto: privat

Senere ser vi at hans musikkinteresse ikke bare var orgel som han spilte og popgruppene Bacalao og Fellows. Vi har også klart å bringe på det rene at det ikke bare var brassbandmusikken til Havtonar som fenget men kanskje mest Tamburmajor Dagmar som senere ble hans kone.

Foto: privat

Gjennom årene jobbet Olav Emil hos Rulle Salemonsen med dekk og senere startet han Dekkmann i Haugesund.

I denne perioden var han også interessert i lokalmiljøet og nå beskriver vi kanskje PATRIOTEN Olav Emil. Han var med i Handelstandsforeningen, Lokalmiljøprosess (en prosess med utvikling av byer og tettsteder startet av Karmøy Kommune) som i 2003 tok navnet «Et vakrere Åkra» og fusjonerte med Åkrehamn Utviklingsforum. Her overtok han som leder i 2003 etter Per Inge Eriksen. I samme Komité hadde også kona Dagmar vært sentral i lang tid. Nå var det slik at Åkrehamn hadde 2 komiteer som jobbet for Åkra og disse slo seg da sammen og det ble en, Åkrehamn Utviklingsforum.

Foto: Odd Jostein Fabrin

Handelstandsforeningen ble opprettet med bla. Representanter fra Skudenes & Åkrehamn Sparebank. I denne foreningen var Olav Emil en pådriver for at de forskjellige næringsdrivende og andre skulle jobbe sammen. Noen av de sakene han spesielt ivret for var å prøve å samle forretningsgata – sentrum i Åkra. Den var lang med forretningene i Krossen i sør og Amfi i Nord. Hvordan skal vi få samordnet våre åpningstider, utstillinger i vinduene til forretningene, pynting i gatene, fellesavertering osv. Det var en lang og til dels vanskelig prosess. Grunnen var at noen drev alene, lengden på handlegata og kanskje litt konkurranseinstinkt. Jeg intervjuet Olav Emil om Åkrehamn By tidligere og han fremholder de mange ivrige patriotene som på egen hånd har fått til en del men understreket samtidig at nå MÅ vi jobbe enda mer sammen, slik at vi kan videreutvikle det vi har.

Foto: Odd Jostein Fabrin

I Åkrehamn Utviklingsforum har Olav Emil jobbet med Parken som er et smykke. Jeg vil oppfordre alle til å ta en tur. Her får du ro og rekreasjon. Det er mange som har æren for parkens tilblivelse og som har lagt ned mange timer med dugnad. I møtereferatet til lokamiljøprosess Åkra fra 19.11.2003 kan vi lese at det er brukt 34.513 kroner på dam og planter. Av dugnadstimer dam medgikk 70,5 timer, til parken for øvrig 78,5 timer. I samme referat ser vi at Per Inge Eriksen som har vært leder går inn i politikken og Olav Emil har sagt seg villig til å overta lederrollen i komiteen hvor Dagmar allerede har vært med lenge. En rolle han forøvrig har den dag i dag. Parken kommer i fremtiden til å få en Scene slik at det blir enklere å holde konserter og ha annen fremføring. Etter hva som er hvisket i mitt øre så er det revisjon 4 med tegninger som er under arbeid til Scenen og garderober/toaletter. Det vi kanskje kan minne om er at Parken ligger der hvor det historisk tidligere var den store Åkragarden med bautasteiner som nå står foran kulturhuset. Dette er Åkrehamns hjerte. Som en avrunding på omtalen av Parken kan vi lese av sak 4. i samme møtereferat at mye arbeid gjenstår i parken så det er nok å henge fingrene i til neste år også. I skrivende stund er vi i 2017 og i parken er det fortsatt noe å henge fingrene i videre.

Foto Haugesunds Avis

Hva kan vi si mer om denne brobyggeren fra Åkra? Jeg tok meg en prat med neste generasjon Hansen. Da hører jeg om miniatyr modell av parken hjemme, om tilblivelsen av Fagmøbler. Olav Emil var jo aktiv i handelstandsforeningen og der kom det opp at for å få et komplett tilbud til folket så måtte Åkra få et større tilbud til de handlende. En av de ting som kom opp var behovet for en møbelforretning. Da må vi starte det da sa Olav Emil.  Datteren Anette forteller at hun fikk en telefon fra sin far og mor som spurte om ikke hun og broren Hans Inge kunne være med i oppstarten på Fagmøbler og etter en liten tenkepause sa hun ja. Fra da av gikk det hurtig og i 1995 ble forretningen startet. I ettertid er det også satt opp et flott lagerbygg på 1500 kvm. i Stongsvingen. Butikken leverer i dag møbler i hele distriktet langt utover bygrensene til Åkra. For å få lov til å selge tripp-trapp-stolen måtte butikken ligget i en by. Olav Emil ble flau når han måtte sende kundene videre til andre steder   etter stolen. Han tok kontakt med Stokke AS som utviklet og solgte stolen, men de sa at kriteriene var at stolen kun kunne selges i by relaterte områder. Da var det bare en ting å gjøre og det var å få Bystatus på Åkra. Han kontaktet politikeren Jan Birger Medhaug, Jostein Espeset og Kjell Arvid Svendsen og slik begynte ballen å rulle mot søknad om bystatus som da Åkra fikk i kommunestyre møtet 19.03.2002. Søknaden var sendt inn av Olav Emil Hansen for Åkrehamn Utviklingsforum og Thomas J. Liknes for Åkra Handelstandsforening. Bystatus ble vedtatt med 51 mot 9 stemmer.

I videre samtale med kjenninger av Olav Emil sier alle det samme, en engasjert og dedikert patriot. Når vi ser på tiden slike saker tar og alle møter og dugnadstimer som går med for ildsjelene ja, så må vi gi oss ende over. Olav Emil tilbringer mye tid med familien enten det er i hytta i Vikebygd med tillaget ««park» eller på sjøhuset på Sevland, som er restaurert fra innerst til ytterst. Hver planke har fått omtanke. Sjøhuset samler venner, familie, naboer til felles hygge.

Foto: privat

Jeg har vært så freidig at jeg har hentet noen bilder fra Olav Emils egen Face-bokside og der ser vi naturmannen som elsker fugler og setter ut fuglekasser, hagen som parkanlegg, sjøen man høster av og Hysekakene etter svigerfars oppskrift. Naturen, familien og de rundt er veldig viktige. Gjenbruk og design er fremtredende. Personlig har jeg kommet litt nærmere Dagmar og Olav Emil med familie de siste årene bla. gjennom Åkra Fotoklubb og må medgi at han nok har vært svinaktig heldig med Dagmar som også har vært en pådriver i Åkra og sammen med Olav Emil.

Gratulerer med bydagen Olav Emil.

Foto: privat

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies