Arnold Rasmussen

Den store Karmøy-patrioten

Som presidenter flest er Arnold Rasmussen glad i sigarer. Men få presidenter har større hjerte for hjemplassen sin enn den 87 år gamle utvandreren fra Karmøy.

Karmøynytt/Øystein Merkesvik
Ansvarlig redaktør

 

SEATTLE/ÅKREHAMN: Arnold Rasmussen var initiativtaker til oppstart av Karmøyklubben i Seattle for 25 år siden. Under Amerikafesten på Åkra ble han hedret for innsatsen med å knytte bånd mellom Amerika og hjemplassen.

Det ble stående applaus og mange godord til 87 år gamle Arnold Rasmussen etter at han ble kalt frem på scenen i Blå kors sine lokaler under Amerikafesten forrige helg.

– Han har fra starten av vært opptatt av å få Karmøykulturen til Seattle og feiringen av 17. mai. Videre har han laget en tett forbindelse til Karmøy kommune der ordførere og varaordførere gjennom mange år har besøkt Seattle og Karmøyklubb, fortalte president i Karmøy Vest Rotary, Per Inge Eriksen til de mer enn 240 fremmøtte.

Hedret
Arnold Rasmussen ble under en høytidelig markering tildelt Paul Harris Fellow sin hedersbevisning for innsatsen med stiftelse av Karmøy Club of Washington. Klubben er kjent for sine juletrefester, basarer, piknik-arrangement og ikke minst deltakelse i den store 17. mai-feiringen i Ballard. Uten Rasmussen sin innsats er det høyst usikkert om båndene mellom karmøybuene på hver side av Atlanteren hadde vært like sterke som det man ser i dag.

– Jeg er helt sjokkert! Rett og slett sjokkert, sa en overveldet 87-åring til Karmøynytt like etter at hedersprisen var delt ut.

Under Amerikafesten ble Arnold Rasmussen hedret for etableringen av Karmøyklubben i Seattle, der han var president i 11 år. Foto: Kent Olsen

Sterke bånd
Lite visste han da han kom til Karmøy denne sommeren at det skulle bli så mye oppmerksomhet rundt arbeidet som ble startet opp i 1991 da klubben ble stiftet i Seattle. Den gang var Jostein Espeseth ordfører i Karmøy og Rasmussen ble invitert til rådhuset i Kopervik for flagg-overrekkelse og knytting av viktige kontakter. Båndene var knyttet og etterhvert ble både ordførere og varaordførere sendt over til Seattle hvert andre år for å delta på 17. mai-feiringen.

– Det har betydd alvorlig mye for oss at ordførerne har kommet på besøk og at vi beholdt de sterke båndene, sier Rasmussen som var president i Karmøyklubben i 11 år.

Kinobesøk endret alt
Da mange karmøybuer pakket amerikakofferten tidlig i ungdomsårene for å søke lykken som «over there», hadde Arnold helt andre karriereplaner. Etter realskolen ville han ta gymnaset og deretter videreutdanne seg her hjemme. Men et kinobesøk i Kopervik skulle vise seg å endre på alt.

– Mens jeg stod i kø utenfor kinoen kom det en skipsmegler og pikket meg på skulderen. Han ba meg om å komme ned på kontoret og ta en prat. Klokken 05.00 neste morgen stod jeg opp. Da kom båten til Kopervik og jeg dro til sjøs, forteller han.

Havari og eventyr
Skipet gikk i malmfart mellom Narvik og Antwerpen og en dag skulle ferden bli særdeles dramatisk. Utenfor Skudeneshavn gikk båten på grunn og hele mannskapet havnet i sjøen. Mens oljen fløt i bølgene rundt dem klarte samtlige å berge seg i land. Den unge messegutten tok ikke skrekken av forliset og havnet etterhvert i Italia der han mønstret på som lettmatros på en lastebåt som gikk i rute mellom Middelhavet og Østkysten i Amerika.

– I Brooklyn kom jeg opp i noe kvinnfolkgreier og kom meg ikke ombord igjen. Jeg hadde verken pass eller noe annet, minnes ham.

Begynte i oppvasken
Mens båten returnerte til Europa uten unge Rasmussen ombord, tok eventyreren seg jobb som oppvasker på en restaurant på Manhattan.

– Det var fæle greier med en dollar i timen. Det vare ikke lenge før jeg dro videre.

Laksefiske i Kodiak i 1952. En ung Arnold Rasmussen med storfangst. I mange år brukte Rasmussen sommerferiene som eiendomsmegler til å fiske Laks i Alaska. – For meg var dette ferie, sier han. Foto: Privat

 

Verdensberømt kvote
Deretter ble det scallopfiske i New Bedford, jobb på sagbruk og som snekker, laksefisker og eiendomsmegler før det ble 19 år med krabbefiske i Beringhavet. Som 59-åring ble han pensjonist, men er fortsatt eier av lønnsomme kvoter som blant annet leies ut til verdens mest berømte fiskebåt, «North Western».

Hvor mye han selv klarte å få i teinene i sin lange karriere til sjøs snakker han ikke høyt om. Ryktene sier at han var blant de aller beste.

– Det er ikke noe å skryte av. Det er livets gang, sier han og tar en god blås av sigaren.

Den kubanske godbiten er blitt en aldri så lite merkevare på sjømannen, og i løpet av en vanlig dag går det gjerne en håndfull av de mørkebrune. Selv på golfbanen sitter sigaren godt plassert i munnviken.

Golf-kamerater. Tidligere Karmøy-ordfører, Kjell Arvid Svendsen er blitt god kamerat med Arnold etter mange offisielle og private besøk til Seattle. Når gutta møtes blir det gjerne en god runde på golfbanen, som her på Torvastad. Foto: Øystein Merkesvik

 

Golf og gode minner
På sommerbesøk på Karmøy har det så langt blitt både 18 hull på Nordvegen Golf og en runde på den nye minigolfbanen på Torvastad. Der feiret han også sin 87-års dag sammen med slekt og venner.

Også i USA er golf en sentral del av hverdagen for Rasmussen. I vinterhalvåret tilbringer han tiden i California der boligen ligger omkranset av en staselig golfbane, og der innbyggerne like gjerne kjører golfbil som Chevrolet til butikken. Det samme kan sies om hjemmet i Mill Creek ved Seattle der golfballer i hagen og grønne vekster lever i skjønn forening.

I hjemmet henger legendariske golfkøller på veggen og her finner man også beviset på at han ble seniormester i den lokale golfturneringen i 1995. Men mest av alt henger minner fra hjemlandet. Malerier med motiver fra Åkrasanden, Skudeneshavn, skuter, norske fjorder og fjell. Selv om statsborgerskapet til Arnold Rasmussen etterhvert er blitt amerikansk er det ingen tvil om hvilket sted hjertet fortsatt banker mest for.

Da Kong Harald besøkte Seattle i fjor var Arnold Rasmussen en av utvandrerne han fikk møte. Foto: Øystein Merkesvik

 

 

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies