Bli medlem

Nyheter

Sildakånå og mann i båt miniatyr figur

Sildakånå miniatyr figur kr 200,- inklusive. mva Mann i båt miniatyr figur kr 250,- inklusive. mva

Publisert

Design-uten-navn-50

Ved kjøp av 10 eller flere Sildakåner og Mann i båt, spør oss om pris. post@akrehamn-vekst.no 

Disse får du også kjøpt hos Mestergull Melhus og Trålbøteriet.

thumbnail_Insta

Sildakånå.

Gudrun Gundersen fra Åkrehamn kom med ideen om ei Sildakånå gjennom et prosjekt på kaien kalt Åkra Sjøtun.

Flere kunstnere ble kontaktet og Arne Mæland fra Os (opprinnelig fra Etne) ble valgt.

Skudenes & Aakra Sparebank bekostet statuen på sitt 125 års jubileum i 2001 og banksjef Rolf Pedersen avduket statuen under Fiskeridagene.

Hvorfor lage en statue av ei Sildakånå?
Åkrehamn og omliggende områder (Vest Karmøy) hadde 40 sildesalterier på 50 tallet. Fiskerne leverte både til salterier og sildoljefabrikken. Silda ble saltet ned i kummer og etter tre uker ble de lagt i tønner, ei og ei sild. Dette arbeidet var det sildakånene, sildajentene som gjorde.  Både husmødre, gifte, og jenter var med på arbeidet. Sildatønnene ble i hovedsak eksportert til utlandet.

Mannfolka var på sjøen og fisket mens ”kånene” måtte passe hus, barn og hjem. De måtte også arbeide på salteriene og dermed hadde de dobbelt arbeid mens sildefisket stod på. Vinter / vårsild fisket varte mellom februar-april.

Åkrehamn Vekst har nå laget en suvenir av statuen som står på kaien. Denne Sildakånå viser hvordan livet var i Åkrehamn på 50 tallet.

Mann i båt

Mann i båt er laget av billedhoggeren Svein Magnus Håvarstein og står på torget i sentrum av Åkrehamn. Den ble satt opp i 1983. Skulpturen viser hvordan fisket utenfor Karmøy foregikk før i tiden med små båter uten motor. Et hardt og til tider usikkert matauk på storhavet som kunne være stormfylt og farlig til tider.DNB og Skudenes & Aakra Sparebank har gitt denne flotte skulpturen til Åkrehamn.