– EN UKJENT KRIGSHELT.

11. januar 2021 — Blogginnlegg av John Ståle Egge

Dette er en liten historie om en ukjent krigshelt ved navn Dankert Hjelle fra Breim i Nordfjord.
Dankert var ute på havet i krigen i hele 7 år. Ble satt i fangenskap i Algerie.
Klarte å rømme i sammen med flere skipskammerater ved å stele en liten livbåt i den franske kolonien.
De seilte i flere uker både i storm og stille rundt om i Middelhavet på dette lille «øsekaret», der de gikk lens for både mat og vann.
De overlevde på å fange skilpadder.
Ble til slutt tatt opp av et engelsk marinefartøy og ført til Gibraltar og ansatt som agent i Secret Service i hemmelig oppdrag for de allierte.
Gikk i Atlanterhavskonvoi fart i 3. 5 år, og ble torpedert flere ganger, men overlevde.
Kom til Oslo i 1946 uten penger eller noe som helst velkomst mottagelse, hvor trappeoppganger ble hans nye soverom (lugar) på land. Han levde på små almisser fra tilfeldige mennesker.
Det eneste han hadde var sin styrmannslue, en liten skips -sekk og vonde opplevelser.
Fikk til slutt låne seg en sykkel og syklet over fjellet hjem til Breim i Nordfjord, for så å oppdage etter 7 års tjeneste for Kongeriket Norge at han ikke stod i manntallet og fikk derfor ikke rasjoneringskort. Med god hjelp fra slekt og venner overlevde denne ukjente helten.

Dankert fikk 43 år etter krigens slutt, frihetsmedaljen.

– Dankert var ikke den eneste.

Denne historien om Dankert Hjelle har undertegnede fått låne av Magnus Willumsen i Byrkjelo ,Norfjord. Dankert var Magnus sin onkel.

JSE FORLAG AS planlegger en ny bok om ukjente helter både på sjø og land. Disse heltene kan være mennesker både kvinner og menn som har gjort en stor innsats både på sjø og land, ikke bare fra krigens dager, men også i dagliglivet fra 50/60/ 70 og 80 tallet .
Mennesker som ikke tidligere er omtalt i bokform og kanskje aldri har fått sin fortjente heder. Historier som må bli tatt vare på for ettertiden og ikke går i glemmeboken.

Skulle du som leser dette ha et tips om noen som burde vært skrevet om så ta kontakt med John Ståle Egge på mail John. Egge@kaiatoppen.no
Ingen historie er for liten eller for stor.

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies