DANSEN PÅ IDRETTSHUSET PÅ SANDANE i 60 og 70 årene

27. august 2018 — Blogginnlegg av John Ståle Egge

ME SOM VOKS OPP PÅ VESTSIDÅ PÅ KARMØYNÅ OG VAR TENNÅRINGER OG UNGDOMMER I 60 OG 70 ÅRENE OG FEKK OPPLEVA DANSEN PÅ IDRETTSHUSET PÅ SANDANE.

 

På plakaten stod det. Dans på Idrettshuset på Åkra, lordag klokkå 9. Musikk « HOOLIGANS» Pris kr. 6 Aldersgrensa 16 år.
Hooligans spelte på himabane då dei slo igong musikken kl 9 på Idrettshuset lordagskveel.
I vår tid med Hooligans var det styrmann, meieristen, Bambi, an Einar på ju, Alf Bjarne frå Sandve og Kødds frå Molin som slo rytmene på denne lordags dansen.
Då styrmann drynte i gong med Elvis låten Suspisjes mainds var det som heila idrettshuset sko rasa i samen.
Jentene frå Sevland , Åkra, Vea, Kobbarvik, odland og nogen heilt ifrå Haugesund og Skudnes i lysegrønt elle rosa mini skjørt og og kvite styvletter på seg og andre i strekkbukser og hippi klær , for ut på dansegolvet og gjorde ei gru med piruettar mest så som Sonja Hennie på kunstskeisebaen. . Gutane, nogen med longt Beatles hår og andre med Kjesselin i håret som de hadde kjøpt i sjå Babbussen i Krossen sat spente langs veggjene og fylgte nøye med kinn av jentene som var finaste og ekstra tøffe og flinke te å dansa.
For å vara litt tøffe sjøl hadde mongjen av gutane smugla inn på dansen litt sottlevatn uten at an Jon Lund som som var vakt og uthivar hadde fått dette med seg.
An Karsten Erland som var vaktmester visste om det som foregjekk, men han såg igjønå fingrane med sottlevatnet for som han sa te ås ungdommar. « kune har sjøl vore kalv.. . Heilt ute i gongjen med bilettlukå sto lensmennene ganske alvorlig uten et smil, an Kåre Holmgard og Halstein Trælhug i full uniform med blanke gullknappar og kvite uniformshuer, mest så som generalane på den røde plass unda ein russisk militærparade.
På utsidå hadde dei ein kvite Volvo Amazon 65 modell med håndjern i baksetet.
Itte to tre Hooligans låtar var dansegolvet fult av jenter og gutar, nogen danste rokk og nogen klinasser, mens andre for og sveiv i mjydlå alde dannsande .
Plutselig så blei folkemassane sett i bevegelse heilt ute med utgangen rett med nedgangen te kjellaren og pissevaren. Lensmannshuene for i gjønå lofte og Trælhåjen ropte stopp slåssingen…….stopp , stopp…….
Ka er det så skjer blei det ropt.
Jo det e ein skudnes bu som har dratt te ein moliner så han fauk i golvet og blør både frå nase og lippå var det ei jenta som brølte og grein.
Skudnes buen havna i baksetet på Amazon med håndjern på beggje hendene mens han spente og sparka i bil glaset og takje akkurat som ein tiger i bur. …..
Molineren med oppreven Hawaii skjorta og som blydde både fra nase og lippa havna i kjellaren i sjå na Betty, mor ans Torleif Ritland hu som tok seg av dei av dei svake som både hadde kjærlighetssorg og vore i slosskamp.
Hu Betty var som ei mamma for adle som trong hjølp og mongje e den ungdommen på Åkra som har grene på henas skulder…itte å ha vore ute i hart vær.
På seen sto Hooligans og spelte den eina sviskå itte den andra. …….Inn det getto, …..ar ju lonnsomm tu nait ….og mongje andre flotte engelske og amerikanske svisker.
Ut øve kveel blei det meir og meir røykfylt i lokalet og lyset blei slått av mens kun vegglampane på veggjene var det lys i, iallefall dei det va lyspæra i.
Då var det ein naturlige ting at blodet bobla litt ekstra då den fina jentå som guten hadde sitt seg ut blinka og ville ha ein dans.
Nogen hadde sett seg ned elle stod heilt opp med seen der orkesteret stod og spelte, koste seg litt med små klining noge som var det mest spennande ein konne vara med på for ein 16 – 17 åring, akkkurat då i denne verden……
Så klokkå 12 om nåttå så seie styrmann i mikrofon.
Siste dans e damenes.
Spente var dei som ikkje tidligare på kveel hadde fått napp om det var nå det sko skje. …….
Så sette Hooligans i gong med. « vonn nait vitttju» og det det knirka i tregolvet då 500 ungdommar storma dansegolvet.
Da Styrmann tok siste toen og Bambi slo på slagverket med med et bangbrak slutt , og an Karsten sette lyset på var det plutselig som du kom te deg sjøl igjen……itte ein herlige drømm.
Folk storma mot uttradøre for å nå bussen som gjekk nordøve elle sørøve.
Men før folk tok bussen elle sko ingjen ting blei det kø for å kjøpa pylsa i sjå an Ludolf.
Hu Lillian ans Ludolf og Astrid sto bak diskjen, mens an far sjøl an Ludolf, stekte opp det han konne av pylsa og ingjen behøvde å reisa frå Åkra svolten viss dei hadde vore isjå an Ludolf ittte lordagsdansen.
Klokkå 1 roa det seg ned og dei som ikkje hadde fonne seg nogen fekk ein nye sjanse på Folkets Hus i Kobbarvik neste dag på syndajen der Fellows med an Per Ivar og dei sko spela.
Neste lordag var det og ein nye mulighet på Idrettshuset igjen der an Arne Kristiansen med Rebells sko fyra i gong med flotte svisker.
Du og du for ei flotte tid og adle dei flinke lokale musikerne vi hadde også den gongen for snart 50 år sidå.
Tusen takk til alle som gjorde dette mulig, både musikere, ÅIL, og adle flotte venner og kjente som var med på dette i 60 og 70 årene.

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies