Blomster og floravandring på Åkrasanden

16. juni 2017

Blomstervandring på Åkrasanden 14.juni 2017
Foto og tekst: Jostein Fabrin

Hvilken aften det var på Åkrasanden når Friluftsrådet Vest, Karmøy kommune og Åkrehamn Vekst inviterte til Blomstervandring på Åkrasanden, som en av 5 aktiviteter i forbindelse med Blått Flagg. Vi tror at leder i Åkrehamn Vekst Per Inge Eriksen har vært i kontakt med de rette vær-myndigheter ettersom solen skinte fra start til slutt på vandringen, før en smule skodde drev inn fra havet.

Med på vandringen var det til sist hele 28 stk. og det var en engasjert fin gruppe.

Solen skinte og omviser Hans Magnus Hillesland kunne vise, ikke bare de vanlige sortene som tiriltunge og strandnellik men også andre planter som har vært på Åkrasanden og vestsiden i mange år, ja faktisk enkelte i hundrevis av år.  Hans Magnus hadde også funnet frem noen skikkelige godbiter for den planteinteresserte.

Vi så på noen forskjellige Groblad-planter bla. en meget sjelden på Karmøy og i den forbindelse har jeg funnet frem en liten del av historien om Groblad:

Mye trolldomstro og magi har vært knyttet til bruken av groblad. Et sagn forteller om en hoggorm som var blitt slått fordervet, og som tullet seg inn i groblad og ble ”god igjen på timen». I norrøn folkemedisin anså man ormen for å ha legende krefter, og mange trodde derfor at de bladene som hoggormen hadde ligget på, hadde størst legekraft.

Groblad beskrives av greske og romerske leger allerede i antikken. De både benyttet og priste urten. Siden groblad nærmest er en ”hersker over veikantene”, vokste urten nøyaktig der den trengtes mest. De som ferdes langs veiene, var ofte utsatt for ulykker, overfall, skader, bitt og blødninger. Veifarende som gikk til fots, plagdes ofte av tunge, såre føtter. Alt dette var plager hvor de gamle legene foreslo å bruke groblad. Blant annet anbefalte Dioskorides groblad ved blødninger og blodtap, hundebitt og brannsår, og Plinius kalte groblad et ufeilbarlig middel etter bitt av ville dyr.

Får sår til å gro

Groblad (Plantago major), og dens nære slektning smalkjempe (Plantago lanceolata), er altså velkjente legeplanter som helt siden antikken bl.a. er blitt brukt som sårhelende middel. Også i nordisk folkemedisinsk tradisjon har man i århundrer kjent til anvendelsen av groblad på infiserte sår. Det ble sagt at ”baksiden trekker og framsiden leger”. Med det mente man at baksiden av bladet var best til å trekke ut verk og forurensinger fra såret, mens oversiden av bladet fikk såret til å gro. Noen mente at man fikk best virkning hvis man stakk små hull i bladet med en nål, og ofte trakk man ut nervene, som enkelte mente var giftige. Også som avkok kunne groblad brukes ved mange forskjellige slags plager, slik som øreverk, astma, magebesvær, halsesyke, epilepsi, ødemer og hoggormbitt. Bladene kunne dessuten henges i en snor rundt halsen og skulle da beskytte mot lopper og lus. Mye trolldomstro og magi har vært knyttet til bruken av groblad. Et sagn forteller om en hoggorm som var blitt slått fordervet, og som tullet seg inn i groblad og ble ”god igjen på timen». I norrøn folkemedisin anså man ormen for å ha legende krefter, og mange trodde derfor at de bladene som hoggormen hadde ligget på, hadde størst legekraft.

Ved å gå inn her kan du lese mere om Groblad og andre planter innen medisin. Husk hva Hans Magnus sa, her må man vite hva man gjør vedrørende dosering osv. Kontakt noen som kan dette hvis interessen tas videre.

http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/plan_maj/art2.htm

For den matinteresserte så finnes det også en Grobladomelett som dere kan se på vedlagte side, en vitaminbombe fra hagen.

Grodbladomelett

Mange av de fremmøtte hadde med fotoapparat og foreviget plantene. Åkrehamn Vekst har begynt å lage en arts-mappe på sine facebooksider og mottar gjerne foto med angivelse av plantens navn og dato/år for når den bla avbildet. Jeg kunne se at flere medlemmer fra nystartede Åkra Fotoklubb var med på vandringen og i tillegg til disse flere potensielle medlemmer av klubben. Håper vi kan få dele litt av det Dere avbildet.

 

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies