Hagesesongen starter i September i Årvollknausen

4. februar 2013 — Blogginnlegg av Per Inge Eriksen

Varmen og blomsterfloret slipper taket i september og oktober. Det er likevel en spennende tid der blomster og stauder er i ferd med å visne, men før de gjør det lager de ”barn” eller frø da. Neste sesongs flor sikres gjennom et utrolig fenomen. Blomstene bruker sine siste krefter på å lage frø kapsler som slenger ut sine frø selv eller får hjelp av dyr og ikke minst fugler for å nå nye trakter for å slå rot neste sesong. Vi mennesker har gjennom flere tusen år funnet måter der vi kan utnytte frøet til å lage nye sorter, finere farger og sterkere planter.

 

Frøene er samlet inn og tørket

Frøene er samlet inn og tørket

Sesongen til en ”hager” starter ikke om våren men om høsten der egen innhenting av frø som skal tørkes og katalogiseres, starter allerede i september. Så blir det kanskje en liten ferie på hagefolket etter at det er ryddet og pyntet utenfor i bed, terrasser og drivhus.  En viktig sak er å la de visne blomstene og staudene få lov til å verne om både jorden og flerårige røtter gjennom vinteren. Jorden (molda) skal helst ikke ligge åpen, men dekk gjerne til med vissent gress eller planter.

Det begynner å visne i drivhuset

Det begynner å visne i drivhuset

Blomsterbedet  er kanskje ikke like fint om vinteren

Blomsterbedet er kanskje ikke like fint om vinteren

La staudene visne ned og vinterverne om røttene

La staudene visne ned og vinterverne om røttene

DSC_0318

Vindruer i vinterdrakt

Når det nærmer seg juletider begynner vi ”hagere” å krible, vi venter på kataloger som skal gi inspirasjon til neste års flor. Etter hvert er nettsidene også fulle av nye frøsorter som overgår fjorårets. Vi bestiller og kjøper frø fra fjern og nær, det er dessverre ikke alt vi får tak i lokalt.

 

Tagetis frø er tørket og klar til såing

Tagetis frø er tørket og klar til såing

Katalogene er kommet i posten

Katalogene er kommet i posten

Frøpakker fra nær og fjern, det kribler allerede

Frøpakker fra nær og fjern, det kribler allerede

Så starter planlegging og allerede på nyåret settes frø inne for de av oss som har drivhus. Tomater, agurk, paprika og chilipepper. Det er spennende å se de små tynne frøene som settes i potter og kar. Det er ganske usannsynlig at de lille for så vidt stygge frøene kan vokse seg store og flotte, og til og med sette frukter som de fleste av oss kjøper ferdige. Når vi går i frukt og grønnsaksdiskene tenker vi kanskje ikke over hvor de røde fine tomatene kommer fra og hvordan de blir til.

Her er paprika og Chili pepper kommet i jorden inne i hagestuen.

Her er paprika og Chili pepper kommet i jorden inne i hagestuen.

DSC_0328

Ruccola salaten(flerårig) er det enda liv i selv om vi skriver januar måned

DSC_0326

1 februar og løkblomstene titter frem selv om kulden ikke har sluppet taket

Har du kun en liten terrasse er det likevel fullt mulig å så (eller kjøpe små planter) som kan settes i et selvlaget lite plasthus eller du kan kjøpe et lite hus for terrasse og små hager. Prøv da vell, fruktene og grønnsakene blir mye bedre enn de du kjøper på butikken.

Godt at det finnes noen vintergrønne busker :)

Godt at det finnes noen vintergrønne busker 🙂

Tare er hentet og lagt ut i kjøkkenhagen, god gjødsel

Tare er hentet og lagt ut i kjøkkenhagen, god gjødsel

Vinteren kan være fin også i hagedammen

Vinteren kan være fin også i hagedammen

Her er vinterklippen ferdig på epletreet

Her er vinterklippen ferdig på epletreet

© Åkrehamn Vekst — Utviklet av Appex

Personvern & cookies