Bli medlem

Nyheter

Vil gjenreise fiskeriene på Karmøy

Publisert

K-Fisk  holder til på Sævelandsvik på Karmøy. F.v. Harald Bredahl, Onar Myhre, Finn Magnus Alvestad og Audun Myhre.

K-Fisk AS i Sævelandsvik på Karmøy er i dag det største hvitfiskmottaket i Rogaland og er i vekst. Eierne ser gjerne at Karmøy gjenvinner sin storhet på fisk.

Artikkel i Fiskaren, Nils Torsvik 23. januar 2016

K-Fisk holder til på Sævelandsvik på Karmøy. F.v. Harald Bredahl, Onar Myhre, Finn Magnus Alvestad og Audun Myhre.
K-Fisk holder til på Sævelandsvik på Karmøy. F.v. Harald Bredahl, Onar Myhre, Finn Magnus Alvestad og Audun Myhre.
Vi skal ikke så mange år tilbake til da Karmøy var en av Norges største fiskerikommuner. I begynnelsen av 1980-tallet var det over 350 båter på Karmøy og nær 500 fiskere. Karmøy var senteret for industrifiske, med et stort antall fartøyer som leverte råstoff til mel og oljeproduksjonen.
Dengang ble det gitt aktivt støtte til at industrifiskerne skulle ta vare på bifangsten av konsumfisk, gjennom midler fra olje/fisk-fondet, og Nordsjøen ble et viktigere fiskefelt, etter at bestandene i nord fikk en knekk.I perioden 1975-1990 gikk fangstmengden til norske fiskere ned fra 2.542.000 til 1.592.000 tonn. Total fangstmengde nord for 62 grader nord ble redusert med 80 prosent i tidsrommet 1977-1990, mens fangsten i Nordsjøen/Skagerrak økte med 26 prosent.

 

K-Fisk holder til på Sævelandsvik på Karmøy.
K-Fisk holder til på Sævelandsvik på Karmøy.

Nedtur

Fra rundt 1990 gikk det imidlertid raskt nedover med fisket i Rogaland. En stor del av industritrålflåten ble kondemnert og strukturert. Fra 1990-årene til 2015 er antall industritrålkonsesjoner i Rogaland redusert fra rundt førti til tre. Det er nå kun to igjen på Karmøy og en i Bokn kommune.

– Det er fra de større båtene at K-Fisk får det meste av sine leveranser, mens de minste sørger for at vi har fisk tilgjengelig hver dag, sier daglig leder Onar Myre.

Han tok over Kvitsøyfisk i 2004. Et selskap som ble etablert av Maxi-kjeden i 2002 for å få tilførsler av reker for salg i Maxi-butikkene.

Selskapet flyttet i 2007 til dagens lokaler i Sævelandsvik. Navnet ble endret til K-Fisk AS og driver i dag med mottak av fisk og reker fra egne og andre båter, samt at de har eget røykeri.

K-Fisk sender det meste av mottatt fisk til fiskeauksjoner i Danmark. Rekene leverer de først og fremst til kjedeforretninger på Vest- og Østlandet. Røykevarene som makrell, sild, torsk, blåkveite, samt tørrsild, selges til grossister. De leverer mye til Domstein Sjømat, for salg i butikker fra Kristiansand til Bergen.

Daglig leder Onar Myhre og Harald Bredahl i K-Fisk
Daglig leder Onar Myhre og Harald Bredahl i K-Fisk

 

Daglig leder Onar Myhre og Harald Bredahl i K-Fisk ønsker å øke tilbudet av fisk og fiskevarer fra Karmøy og satser på å bygge ut lokalene de har i Sævelandsvik.

Doblet omsetning

Til Danmark går fisken med Vendelbo Spedisjon.

– Vi har et fantastisk samarbeid med dem, som stiller med lastebiler på få timers varsel, dersom vi venter en fiskebåt inn, sier driftsansvarlig Harald Bredahl, marinbiolog fra Tromsø, som har vendt hjem til Karmøy for å arbeide med fisk.

– Vi vil lage mer ferdigvarer til det lokale markedet, sier han og viser oss store lokaler som i dag står tomme, hvor det er planlagt produksjonslinjer.

De håper å ha lokalene og produksjonslinjene klare til i mai neste år. K-Fisk vil omsette for over 50 millioner kroner i 2015. En dobling fra årene før, da omsetningen har vært rundt 25 millioner kroner.

– Det er ingen kjempebutikk ennå, sier regnskapsfører Audun Myre, en av Onars tre sønner, som i tillegg til å føre regnskapet for K-Fisk, fører regnskaper for en rekke andre bedrifter på Karmøy i regnskapsfirmaet O.M. Regnskap AS, som de har overtatt etter faren.

 

Roy Johansen fileterer fisken på K-Fisk
Roy Johansen fileterer fisken på K-Fisk

artikkel_bildetekst">Roy Johansen, som også går under benevnelsen « Roy 2000», er nesten like rask som en filetmaskin og tar unna 1500 kilo fisk på de mest hektiske dagene

Onar Myre er også medeier i flere fiskebåter. Eierforhold som han sier han mest har for å sikre en lokal flåte, som kan levere fangst til K-Fisk.

– En av utfordringene vi har, er at regelverket er tilpasset for større landinger. Dette gjør at det er like mye administrasjon for en liten landing, som for en stor. Der er tilnærmet samme papirarbeid med 10 kilo sei og 8 kilo torsk, som 20 tonn fisk fra en nordsjøtråler, viser Myre til.

Gjensidig avhengighet

De lokale trålerne er avgjørende for at K-Fisk skal overleve. Men avhengigheten er gjensidig, mener fisker Finn Magnus Alvestad, medeier i den pelagiske tråleren «Håflu», på 41 meter, fra nabokommunen Bokn. Han er svær glad for å kunne levere konsumfisken til K-Fisk, og ser verdien av å bygge opp et lokalt mottak som også kan forsyne et lokalt marked med fisk.

– Beliggenheten til mottakene er viktige for oss når vi er i fiske, sier han og mener det er en stor fordel at han i Husøy havn kan både levere industrifisken og konsumfisken.

– Konsumfisken blir etter veiing lastet på trailerne, som frakter den direkte til Danmark. Men den omsettes gjennom K-Fisk, som ordner med alt det praktiske, sier Alvestad, som har levert til mottaket siden 2009.

– Dersom vi skulle ha gått til Danmark for å levere konsumfisken der, ville det tatt oss et ekstra døgn, som vi nå kan bruke til å fiske. Selv om vi kunne fått bedre betalt, spørs det om det hadde lønnet seg, og om vi går til Danmark når vi har mye fisk, ville det ha medført at vi ikke hadde det lokale mottaket, sier Alvestad.

Av en fangstinntekt for «Håflu» på mellom 22 og 23 millioner kroner i år, vil mellom tre og fire millioner komme fra konsumfisk.

– Fiskerne skal føle seg velkomne når de leverer sin fisk til oss, sier Onar Myre, som skryter av sine ansatte som gjør alt for å yte god service til fiskerne.